Πριν λίγες ημέρες παραβρεθήκαμε στην παρουσίαση της Huawei που έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη, όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον CEO της Huawei, Richard Yu, σε μια περίοδο ιδιαίτερα καθοριστική για την εταιρία. Ο Richard Yu μας μίλησε για το App Gallery που λανσάρει δυναμικά η εταιρία και μας έλυσε πολλές απορίες γύρω από το οικοσύστημα της Huawei. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ο Richard Yu έδωσε περιέλαβε στην συνέντευξη τεχνολογικά μέσα από την χώρα μας!

Η συνέντευξη άρχισε με τον κύριο Yu να αναφέρει πως λόγω τις κατάστασης με την Κίνα, αναγκάστηκαν να λανσάρουν το δικό τους HMS, ώστε να υποστηρίξουν τις συσκευές τους, αλλά και τους ώθησε να αναπτύξουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα συσκευών IoT που έχει στον πυρήνα του το smartphone. Η εταιρία έχει αναπτύξει μια τεράστια γκάμα προϊόντων, που καλύπτει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, ενώ θα αρχίσει την κυκλοφορία τους μέσα στους επόμενους μήνες. Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος θα βασιστεί στην στρατηγική 1+8+Ν, που θα αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο για να το αναλύσουμε.

Ο CEO της Huawei δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ συνεργασιών με εταιρίες σε Ευρώπη και Ασία, ώστε να εμπλουτίσει άμεσα και με μεγάλο όγκο εφαρμογών το App Gallery, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει,  και μάλιστα αρκετές φορές, πως η Huawei δεν ήταν ποτέ εταιρία που λειτουργούσε με εγωισμό και πως θέλει οι συνεργασίες της να είναι αμοιβαία επωφελείς για την εταιρία και τους συνεργάτες της. Αυτό θα το καταφέρει προσφέροντας μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη των εφαρμογών, από ότι προσφέρει ο ανταγωνισμός, που φυσικά είναι ο σωστός τρόπος να προσελκύσει ακόμα περισσότερους developers στην πλατφόρμα της.

Αμέσως μετά περάσαμε στις ερωτήσεις, με την πρώτη να είναι φυσικά γύρω από τις δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Facebook, το Whatsapp, το Twitter και τις γνωστές υπηρεσίες αμερικανικών συμφερόντων. Ο Richard Yu μας δήλωσε πως η εταιρία εργάζεται πυρετωδώς για να φέρει όλες τις εφαρμογές στο App Gallery, με ορισμένες όπως το Viber να βρίσκεται ήδη στο νέο κατάστημα εφαρμογών. Για τις υπόλοιπες μας δήλωσε πως είναι δυνατό το κατέβασμά τους από τις σελίδες τους, ενώ έχουν ετοιμάσει ήδη Quick Apps βασισμένες σε HTML5, που φέρνουν την χρήση των εν λόγω υπηρεσιών στα νέα smartphones της εταιρίας, μέχρι να έρθουν οι εφαρμογές τους στο App Gallery. Μάλιστα δήλωσε πως από τα πρώτα δείγματα, τα Quick Apps είναι πιο αποδοτικά σε θέματα επιδόσεων και αυτονομίας, ενώ προσφέρουν ότι διαθέτει και η web έκδοση των υπηρεσιών.

Στην συνέχεια ο Richard Yu ερωτήθηκε για το πως η εταιρία κατάφερε να έχει αυξημένα κέρδη, παρά το γεγονός του αμερικάνικου ban. Ο CEO απάντησε πως η εταιρία έχει επενδύσει πάρα πολύ στην έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ συνεχίζει να επενδύει περισσότερο από ποτέ σε αυτό τον τομέα και αυτό φαίνεται να εκτιμούν οι καταναλωτές.Η εταιρία ηγείται τεχνολογικά σε πολλούς τομείς προϊόντων και αυτός είναι ο λόγος που άλλες εταιρίες και χώρες θέλουν να της προκαλέσουν ζημιές. Όμως η εταιρία προσπαθεί ακόμα περισσότερο να ανακάμψει από τις ζημιές που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής.

Ο Richard Yu εμφανώς συγκινημένος ανέφερε πως είναι πάνω από 26 χρόνια στη Huawei, από τότε που ήταν μια μικρή εταιρία. Από το ξεκίνημα της, η εταιρία δεν δέχθηκε ποτέ να παραδώσει στοιχεία των καταναλωτών της σε καμία κυβέρνηση, ακόμα και από την εποχή που η Huawei είχε λιγότερους από 200 εργαζομένους. Δήλωσε επίσης πως η εταιρία σέβεται απόλυτα την GDPR και τον GAPP και πως όλη η κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων, παρά το γεγονός πως η εταιρία δεν ασχολείται με οτιδήποτε γύρω από την πολιτική.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα και την πολύ υψηλή τιμή του Huawei Mate Xs. Ο κ. Yu δήλωσε πως η κατασκευή της συσκευής με την τεχνολογία που φέρει είναι πολύ ακριβή, ενώ αν βάλουμε τα υπόλοιπα έξοδα, όπως η μεταφορά, η φύλαξη, οι προμήθειες των καταστημάτων και φυσικά τους φόρους, μένει σχεδόν μηδενικό ποσό, που πρακτικά σημαίνει πως η εταιρία δεν έχει σημαντικά κέρδη από την συσκευή. Όμως όπως δήλωσε ο Richard Yu, η εταιρία θέλει να ηγηθεί στην νέα κατεύθυνση των smartphones. Ελπίζει πως όταν θα τελειοποιηθούν τα μέσα παρασκευής εύκαμπτων οθονών και όλων των μηχανισμών που τις υποστηρίζει, οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται, ώστε να είναι οι συσκευές προσβάσιμες από όλους.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η ερώτηση που τέθηκε στον Yu, για το αν έχει πλάνα να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες κινέζικες εταιρίες, ώστε να φτιάξουν από κοινού ένα μαγαζί εφαρμογών. Η Huawei μαζί με την Xiaomi και την Oppo, έχουν πάνω από το 50% της αγοράς του Android, κάτι που σημαίνει πως η απομάκρυνση τους από την Google, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στον αμερικάνικο κολοσσό.

Ο διευθύνον σύμβουλος της Huawei ξεκαθάρισε πως οι φήμες για μια τέτοια συνεργασία αποτελούν fake news. Η Huawei θεωρεί πως με την Google έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς, καθώς είναι πολύτιμος συνεργάτης της Huawei. Για αυτό λοιπόν δεν θέλει να ασκήσει παραπάνω πίεση στην Google.

Οι υπόλοιπες ερωτήσει ήταν γύρω από το App Gallery και τις υπηρεσίες της Huawei, με τον κύριο Yu να τονίζει πως η εταιρία έχει επενδύσει πολλά στο συγκεκριμένο κομμάτι και πως έχουν σαν πλάνο να πλουτίσουν περαιτέρω το οικοσύστημά τους με νέες υπηρεσίες και IoT συσκευές.

Τέλος αναφέρθηκε πως η Huawei ετοιμάζει νέο σύστημα πληρωμών για να αντικαταστήσει το Google Pay, με την κυκλοφορία του να γίνει μέσα στο 2021.

Κάπου εδώ έκλεισε η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Richard Yu. Μάθαμε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Huawei και για την στάση της απέναντι στην Google.

Ο Richard Yu μας αποχαιρέτησε με πολύ καλή διάθεση και μάλιστα δέχθηκε να φωτογραφηθεί μαζί μας!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.