Τα Android malware έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα με αναπάντεχους τρόπους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το FlixOnline που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω συνομιλιών στο WhatsApp και το ανακάλυψε η Check Point Research στο Play Store.

Το FlixOnline παίρνει τρία βασικά δικαιώματα, τα Overlay, Battery Optimization Ignore, και Notification. Το πρώτο επιτρέπει τη δημιουργία νέων παραθύρων ακόμα και πάνω από άλλα apps. Συχνά αυτά τα παράθυρα μοιάζουν με φόρμες σύνδεσης που έχουν ως στόχο να κλέψουν τα στοιχεία των χρηστών.

Το δεύτερο φροντίζει ώστε το Android να μην τερματίζει τη λειτουργία της εφαρμογής. Και το τρίτο επιτρέπει στο app να εκτελεί διάφορες ενέργειες στις ειδοποιήσεις όπως το κλείσιμο τους ή η απάντηση σε μηνύματα.

Το FlixOnline έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί τις ειδοποιήσεις του WhatsApp και να στέλνει αυτόματες απαντήσιες στα εισερχόμενα μηνύματα του χρήστη. Επιπλέον, με το μήνυμα που στέλνει προσπαθεί να δελεάσει τους χρήστες προσφέροντας τους 2 μήνες δωρεάν Netflix.

Ένα δείγμα από το μήνυμα που στέλνει είναι αυτό: “2 Months of Netflix Premium Free at no cost For REASON OF QUARANTINE (CORONA VIRUS)* Get 2 Months of Netflix Premium Free anywhere in the world for 60 days. Get it now HERE.”

Πώς μπορείς να προστατευθείς

Το FlixOnline ήταν μέχρι πρόσφατα διαθέσιμο στο Play Store και χρησιμοποιούσε το λογότυπο του Netflix. Παρόλο που έχει απομακρυνθεί από το app store πολλοί χρήστες το έχουν περασμένο στο κινητό τους και φαίνεται ότι είναι ακόμη ενεργό ως malware.

Αν έχεις περασμένο το app στο κινητό σου απλά διάγραψε το ΤΩΡΑ, για τη δική σου ασφάλεια και των γνωστών / φίλων / συγγενών σου. Αν δεν το έχεις, πρόσεχε καλά τα μηνύματα που παίρνεις στο WhatsApp, κανένας δεν θα σου χαρίσει έτσι απλά 2 μήνες Netflix.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.