Για να κατανοήσουμε τι ταχύτητες internet χρειάζεσαι για το streaming καλό είναι να ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στο bitrate. Το bitrate είναι μεν ανεξάρτητο αλλά σχετίζεται με την ανάλυση, το frame rate, την ποιότητα του ήχου και άλλες παραμέτρους. Εν συντομία το bitrate είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω και αντιπροσωπεύει το ποσό των δεδομένων ανά δευτερόλεπτο που παρέχει η πηγή.

Επιπλέον, αν έχεις προσέξει, ένα Blue-ray έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από μια ταινία με την ίδια ανάλυση που γίνεται strreaming μέσω Netflix ή άλλου παρόχου. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, είναι τα διαφορετικά bitrates. Το δισκάκι μπορεί να προσφέρει από 3-5 φορές το bitrate που δίνει ένα compressed stream του Netflix.

Οι εταιρείες streaming προσπαθούν, με τη χρήση διάφορων τεχνικών να μειώσουν το bitrate διατηρώντας την ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση αυτές είναι κατά μέσο όρο οι ελάχιστες απαιτήσεις για να stramάρεις χωρίς διακοπές.

Streaming Resolution Recommended Minimum Bandwidth
Standard Definition (SD/480p) 1 Mbps
High Definition (HD/720p) 3 Mbps
High Definition (HD/1080p) 5 Mbps
4K (UHD/2160p) 15+ Mbps
8K (UHD/4320p) 50+ Mbps

 

Το howtogeek μάλιστα, δημιούργησε και έναν πίνακα με τις ταχύτητες που προτείνει ο κάθε πάροχος streaming. Εκεί που υπάρχουν κενά, ο πάροχος δεν αναφέρει κάτι και θα πρέπει να συμβουλευθείς τον προηγούμενο πίνακα παραπάνω. Ξεχωρίζει το HBO με τα 50Mbps, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρει καλύτερο bitrate αλλά μάλλον το αναφέρουν γιατί υπολογίζουν πιθανή χρήση της σύνδεσης από άλλα άτομα στο σπίτι.

480p (SD)
720p (HD)
1080p (HD)
2160p (4K)
Netflix 1 Mbps 3 Mbps 5 Mbps 15 Mbps
YouTube 1.1 Mbps 2.5 Mbps 5 Mbps 20 Mbps
Prime Video 1 Mbps 5 Mbps 25 Mbps
Hulu 1.5 Mbps 3 Mbps 6 Mbps 16 Mbps
HBO Max 5 Mbps 50 Mbps
Apple TV+ 25 Mbps

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.