Επιστήμονες μόλις έθεσαν σε λειτουργία τον πιο γρήγορο υπερυπολογιστή στον κόσμο, με 1 εκατομμύριο processing cores και 1,200 interconnected circuit boards  που μαζί λειτουργούν σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ετοιμαζόταν για πάνω από 10 χρόνια και αποτελεί τον μεγαλύτερο νευρομορφικό υπολογιστή.

Αποκαλούμενος Spiking Neural Network Architecture ή εν συντομία SpiNNaker, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από τον Απρίλιο του 2016, ο  SpiNNaker προσομοιώνει τη λειτουργία των νευρώνων με 500 χιλιάδες πυρήνες αλλά το νέο αναβαθμισμένο μοντέλο έχει τη διπλάσια χωρητικότητα. Με την υποστήριξη του Human Brain Project της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια προσπάθεια για την κατασκευή ενός εικονικού ανθρώπινου εγκεφάλου-, ο SpiNNaker θα συνεχίσει να επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν λεπτομερή μοντέλα εγκεφάλου.

Και ενώ κάποιοι υπερυπολογιστές μπορεί να ξεπερνούν τον SpiNNaker ως προς τον αριθμό των επεξεργαστών που έχουν, αυτό όμως που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, είναι η υποδομή που συνδέει αυτούς τους επεξεργαστές. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, 100 δισεκατομμύρια νευρώνες μεταφέρουν σήματα σε εκατοντάδες προορισμούς. Η αρχιτεκτονική του SpiNNaker είναι παρόμοια με αυτή του εγκεφάλου με ένα εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των επεξεργαστών.

Και με όλη αυτή την επεξεργαστική ισχύ πόσο κοντά είναι ο SpiNNaker στο να μιμηθεί τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Προς το παρόν, η προσομοίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι αδύνατη. Ακόμη όμως και με 1 εκατομμύριο επεξεργαστές, μπορούμε να προσεγγίσουμε μόλις το 1% της κλίμακας του ανθρώπινου εγκεφάλου, εξηγούν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.