Οθόνη

Σε αυτό που πραγματικά λάμπει το Sony Xperia 1 είναι η οθόνη. Οι συσκευές με 4Κ οθόνη σπανίζουν και κατά βάση βρίσκονται σε συσκευές από την Sony, όπως είναι και το Xperia 1. Με ανάλυση 1644×3840, έχουμε μια από τις πιο υψηλές αναλύσεις που έχουμε δει σε συσκευή, προσφέροντας απαράμιλλη ευκρίνεια, χωρίς ανταγωνισμό. Η οθόνη πλέον είναι και τεχνολογίας OLED, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε πολύ βαθιά μαύρα και άριστες γωνίες θέασης.


Η θέαση περιεχομένου στην οθόνη του Xperia 1 είναι πραγματικά απολαυστική, ειδικά αν αυτό είναι σε αναλογία 21:9. Τα χρώματα είναι πάρα πολύ ζωντανά και απίστευτα ρεαλιστικά, αφού η οθόνης φτάνει στο 100% του DCI-P3. Οι γωνίες θέασης είναι άριστες και η φωτεινότητα είναι αρκετή για να μην έχουμε το παραμικρό πρόβλημα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο.

Αυτή τη στιγμή θα λέγαμε πως το Xperia 1 έχει ίσως την καλύτερη οθόνη σε smartphone και μάλιστα με τόσο καλό στήσιμο, ώστε να μην έχει αντίκτυπο στην μπαταρία. Good job Sony!

Ήχος

Παραδοσιακά η Sony μας δίνει συσκευές με πάρα πολύ καλό ήχο και το Sony Xperia 1 δεν αποτελεί εξαίρεση. Για άλλη μια φορά έχουμε στερεοφωνικό ήχο, με τα ηχεία να παράγουν πολύ καλή ένταση. Τα μπάσα τους είναι πολύ δυνατά και βαθιά, ενώ οι ψηλές είναι πεντακάθαρες.

Ο πολύ καλός ήχος σε συνδυασμό με την “κινηματογραφική” οθόνη, προσφέρουν άριστη εμπειρία θέασης περιεχομένου, που γίνεται ακόμα καλύτερη, με ένα ζευγάρι καλά ακουστικά. Το DAC που διαθέτει η συσκευή είναι πάρα πολύ καλό και μπορεί να τροφοδοτήσει άριστα τα ακουστικά μας.

Κάμερα

Η κάμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που παρουσιάζει η συσκευή, καθώς πλέον έχουμε σύστημα με τρεις κάμερες στην πλάτη του Xperia 1. Έτσι θα βρούμε τρεις αισθητήρες, που είναι στα 12MP, που όμως διαθέτουν διαφορετικούς φακούς, για κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα έχουμε τον βασικό ευρυγώνιο φακό στα 26mm, με διάφραγμα f/1.6. Έναν τηλεφακό στα 52mm, με διάφραγμα f/2.4 και έναν υπερευρυγώνιο στα 16mm, με διάφραγμα f/2.4. Ο ευρυγώνιος, χάρη στο f/1.6 μπορεί να λάβει αρκετό φως για απεικόνιση σε χαμηλό φωτισμό, με το software να βοηθάει λίγο παραπάνω. Το αποτέλεσμα σε καλό φωτισμό είναι πολύ καλό, αν και για την λειτουργία HDR, θα πρέπει να πάμε στο manual mode. Οι φωτογραφίες που παράγονται έχουν πολύ λεπτομέρεια και τα χρώματα είναι πολύ ρεαλιστικά.  Όταν ο φωτισμός πέφτει, δεν έχουμε τις λειτουργίες που έχουμε συναντήσει στον ανταγωνισμό, οπότε μην περιμένετε να γίνει η νύχτα μέρα. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που βγαίνει στην τελική φωτογραφία. Όμως το φωτογραφικό τμήμα της εταιρίας, έφερε την εστίαση που συναντάμε στην σειρά α, με eye tracking. Αυτό κάνει την εστίαση ταχύτατη για πλήρως εστιασμένες φωτογραφίες.

Ο τηλεφακός προσφέρει οπτικό ζουμ 2Χ, που είναι αρκετά ποιοτικό, με καλή λεπτομέρεια. Σε χαμηλό φωτισμό το f/2.4 δεν βοηθάει, κάτι που είναι κοινό γνώρισμα των τηλεφακών.

Ο υπερευρυγώνιος παράγει και αυτός αρκετά καλές φωτογραφίες, με ρεαλιστικά χρώματα. Δυστυχώς είναι σταθερής εστίασης, οπότε δεν θα μπορείτε να τον ενεργοποιήσετε για λήψεις από πολύ μικρή απόσταση.

Στην πρόσοψη έχουμε αισθητήρα 8MP, με φακό διαφράγματος f/2.0, που θα τον χαρακτηρίζαμε αρκετά βασικό για την εποχή του. Θα τραβήξετε τις selfies σας, όμως μην περιμένετε θαύματα.

Από βίντεο έχουμε λήψη 4Κ και από τις τρεις κάμερες και μάλιστα με HDR. Η σταθεροποιηση σε 4Κ έχει περιθώρια βελτίωσης μέσω software, κάτι που ελπίζουμε να δούμε σύντομα. Σε 1080p η σταθεροποίηση είναι άριστη, αφού είναι συνδυασμός οπτικού και ψηφιακού σταθεροποιητή.

Στην συσκευή θα βρούμε και την εφαρμογή Cinema Pro, που μας δίνει ένα πιο επαγγελματικό interface για λήψη βίντεο, ενώ μας προσφέρει πλήρη χειροκίνητο έλεγχο στις ρυθμίσεις της κάμερας, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι επίδοξοι κινηματογραφιστές.

Γενικά η κάμερα είναι καλή, όμως αρκετά γυμνή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δεν θα βρούμε λειτουργίες νυχτερινής λήψης όπως προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε σχετικά με επιδόσεις και αυτονομία.

1
2
3
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Εμφάνιση
10
Οθόνη
10
Ήχος
9.5
Κάμερα
8
Επιδόσεις
9,5
Τιμή
8.5
Προηγούμενο άρθροΗ stable EMUI 9.1 φθάνει σε 10 Huawei και Honor συσκευές
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το νέο Mi Health app της Xiaomi (screenshots)
Dimitrios Amprazis
Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!
sony-xperia-1-reviewΤο Sony Xperia 1 έρχεται στην χώρα μας και ήρθε για να δείξει τις βλέψεις της εταιρίας για το τμήμα των smartphones της. Η εταιρία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα smartphones της και λίγο πριν την κυκλοφορία του Xperia 1, αποφάσισε να...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.