Κατά τη διάρκεια της Day 2 του ετήσιου καθιερωμένου Tech Summit, η Qualcomm αποκάλυψε το chip το οποίο θα εξοπλίζει την πλειοψηφία των Android flagships του 2021. Ο διάδοχος του Snapdragon 865, το Snapdragon 888, θα εξοπλιστεί με σαφείς βελτιώσεις στην CPU, την GPU, το DSP και το ISP όπως και στο modem.

Διαθέτει τους νέους Kryo 680 CPU, την Adreno 660 GPU, έκτης γενιάς AI engine Hexagon 780 DSP, Spectra 580 ISP, Quick Charge 5, όπως και  Snapdragon X60 modem-RF system. Ο προκάτοχός του, είχε μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, καθώς βρέθηκε στη πλειοψηφία των φετινών flagship συσκευών και η Qualcomm θέλει να συνεχίσει αυτήν την επιτυχημένη πορεία με τον Snapdragon 888. Τουλάχιστον σε 14 κατασκευαστές θα δοθεί και ας δούμε τα χαρακτηριστικά του ένα προς ένα.

Snapdragon 888 CPU: Kryo 680

Η Qualcomm υπενθύμιζε στη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, ότι τα SoCs της είναι κάτι περισσότερο από μια ισχυρή CPU και μια GPU, παρά το γεγονός ότι όντως αποτελούν τις πιο σημαντικές περιοχές ενός SoC. Ο Snapdragon 888 εξοπλίζεται με τη νέα Kryo 680 CPU, η οποία υπόσχεται κατά 25% βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με τους Kryo 585 του Snapdragon 865. Το ποσοστό αυτό του 25% των καλύτερων επιδόσεων, οφείλεται αφενός στις βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική των πυρήνων και αφετέρου στη μετάβαση στα 5nm. Ο Snapdragon 888 έρχεται με μια οχταπύρηνη CPU, η οποία αποτελείται από έναν Kryo 680 Prime πυρήνα, τρεις Kryo 680 Performance και τέσσερις Kryo 680 Effeciency cores. Το DynamiQ System Unit (DSU) έχει 3MB system cache καθώς και 4MB L3 cache.

Ο Kryo 680 Prime core διαθέτει τον ARM Cortex-X1, που ανακοινώθηκε από την ARM τον Μάιο του 2020 και έχει  ως στόχο να επιτεθεί στους high performance πυρήνες της Apple της σειράς A series. H Qualcomm είναι η πρώτη που τον ενσωματώνει και αποτελεί το πιο φιλόδοξο project της ARM προσφοράς εξαιρετικών επιδόσεων.

Ο Prime Core χρονίζεται στα 2.84Ghz που δυστυχώς είναι κάτι το απογοητευτικό, καθώς αν θυμάστε η ARM είχε υποσχεθεί 3GHz χρονισμούς πίσω στο Μάιο και περιλαμβάνει 1MB L2 cache. . Πάντως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάποτε. Παρά την αρχιτεκτονική των 5nm, ο Cortex X1 Prime Core έχει τους ίδιους χρονισμούς με τους Cortex A77. Η Qualcomm αύξησε τη συχνότητα στα 3.1Ghz στον Snapdragon 865 Plus, επομένως μάλλον κάτι τέτοιο θα γίνει και στη νέα γενιά.

Οι τρεις Kryo 680 Performance cores χρησιμοποιούν το design των Cortex A78 της ARM, με 13% καλύτερες επιδόσεις, χάρη στη μετάβαση στα 5nm. Οι Cortex A78 πυρήνες είναι χρονισμένοι στα 2.4Ghz και έχουν 512KB L2 caches. Στόχος των A78 είναι να αποτελέσουν του «μεσαίους πυρήνες» σε έναν flagship επεξεργαστή και το κάνουν με ιδιαίτερη επιτυχία. Τέλος, οι τρεις Kryo 680 Efficiency cores συνεχίζουν να βασίζονται στο τριών ετών Arm Cortex A55 design, καθώς η ARM δεν έχει ανακοινώσει έναν διάδοχο. Οι χρονισμοί φθάνουν τα 1.8GHz και διαθέτουν 128KB L2 caches. Και εδώ, είναι ακόμη μια περιοχή όπου η Apple βρίσκεται πολύ μπροστά, καθώς οι Ice Storm little cores του Apple A14 είναι σαφώς πιο γρήγοροι, κατά 4 φορές και καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας κατά τρεις φορές σε σχέση με τους Cortex A55 στα Android flagships.  Ο Snapdragon 888 υποστηρίζει ακόμη LPDDR5 μνήμη ως τα 3200 MHz και LPDDR4 μνήμη ως τα 2133MHz, με μέγιστο τα 16GB RAM.

Σε γενικές γραμμές, ο Snapdragon 888 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Qualcomm. Η εταιρεία δεν έχει δημιουργήσει custom CPU πυρήνες από την αρχική κυκλοφορία των Kryo το 2016, επομένως βασίζεται στην ARM και στα βήματα αυτής προς τα εμπρός. Ο συνδυασμός του ενός  Cortex-X1  και των τριών Cortex-A78 φαίνεται να δίνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και κατανάλωσης, αν και την κορυφή των single thread επιδόσεων δεν μπορεί για ακόμη μια φορά να την πιάσει η Qualcomm. Η συχνότητα του ρολογιού του Prime nυρήνα είναι κάπως συντηρητική, ωστόσο κάτι τέτοιο ίσως να έγινε για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει το XDA Developers, ο Snapdragon 888 θα είναι κατά 25% πιο αργός σε σχέση με τον Apple A14 σε single thread επιδόσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.