Το να κάνει κάποιος προβλέψεις για το μέλλον σίγουρα δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας από τη Βρετανία, ο Sir Arthur Charles Clarke είναι γνωστός ως εφευρέτης, εξερευνητής, παρουσιαστής και συγγραφέας του έργου 2001: A Space Odyssey. Αλλά είναι περισσότερο γνωστός για τις απίστευτες προβλέψεις του σχετικά με το μέλλον στις οποίες προέβη τη δεκαετία του 1960.

Τα δείγματα τους αστεροειδούς Bennu ανατρέπουν τα πάντα!

Μιλώντας σε μια εκπομπή του BBC που προβλήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1964, ο Clarke είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: Για το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον είναι ότι θα είναι φανταστικό. Μιλώντας για την πόλη του μέλλοντος κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανέφερε: Θα δούμε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να είμαστε σε άμεση επαφή μεταξύ μας όπου και αν βρισκόμαστε, όπου θα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας οπουδήποτε στη Γη, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε την πραγματική τους φυσική τους θέση. 

Στην πραγματικότητα, κάθε εκτελεστική δεξιότητα, κάθε διοικητική δεξιότητα ακόμη και κάθε φυσική δεξιότητα θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητα από την απόσταση. Μια μέρα θα μπορεί να έχουμε χειρουργούς εγκεφάλου στο Εδιμβούργο να χειρουργούν ασθενείς στη Νέα Ζηλανδία. 

Ο Clark αναφέρθηκε ακόμη και στην τεχνητή νοημοσύνη στην εκπομπή του 1964, γνωστή τότε ως μηχανική μάθηση. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι αυτού του μελλοντικού κόσμου δεν θα είναι άνθρωποι ή πίθηκοι. Θα είναι μηχανές. Θα αρχίσουν να σκέφτονται και τελικά θα ξεπεράσουν εντελώς τους δημιουργούς τους. Είναι κάτι κακό αυτό; Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να είναι. Ξεπεράσαμε  τους ανθρώπους του Νεάντερταλ και υποθέτουμε ότι αποτελούμε μια βελτίωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Clarke ολοκλήρωσε την εκπομπή λέγοντας στους τηλεθεατές ότι το μέλλον είναι συναρπαστικό και παρά τις προσπάθειές μας δεν θα το ξεπεράσουμε ποτέ. Ο ίδιος απεβίωσε από αναπνευστικές επιπλοκές και καρδιακή ανεπάρκεια τον Μάρτιο του 2008. Ήταν 90 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.