Skip to content

Σημαντική προειδοποίηση για θανατηφόρο μύκητα που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους

Baladis Koumpouras
Baladis Koumpouras
Κοινοποίηση:
θανατηφόρο μύκητα

Επιστήμονες κρούουν τον κώδανα του κινδύνου για την ταχεία εξάπλωση ενός θανατηφόρου μύκητα του  Aspergillus fungi, κάτι που καθίσταται εφικτό αφενός από την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή. Μπορεί να μην κάνεις τους ανθρώπους zombies ωστόσο προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγεία, ακόμη και θανάτους σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν πώς τρία είδη, taAspergillus fumigatus, Aspergillus flavus και Aspergillus nigeρ είναι πιθανό να εξαπλωθούν βορειότερα ως και το 2100, με βάση τα κλιματικά μοντέλα που προβλέπουν τη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Απίστευτο! Μετά από 21 χρόνια το Voyager 1 πυροδοτεί ξανά τους προωθητήρες του

Σύμφωνα με τα μοντέλα των ερευνητών η εξάπλωση του A. fumigatus στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 77,5% σε 15 χρόνια, θέτοντας 9 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους μπροστά σε έναν ορατό κίνδυνο μόλυνσης.

Για τον A. flavus, ο οποίος ευδοκιμεί στις θερμότερες περιοχές, η εξάπλωση θα μπορούσε να φτάσει το 16% στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο 1 εκατομμύριο επιπλέον ανθρώπους. Για τον A. niger, τα δεδομένα έδειξαν μια πιο σταθερή εικόνα για τις επόμενες δεκαετίες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι καθώς οι μύκητες εξαπλώνονται σε περιοχές που προηγουμένως ήταν πολύ ψυχρές, είναι επίσης πιθανό να εκδιωχθούν από περιοχές που γίνονται πολύ θερμές. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτούς τους τύπους μυκήτων θα μειωθεί μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, είναι η εξάπλωση σε νέες περιοχές και σε δυνητικά ευάλωτους ανθρώπους, ιδίως εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για την οποία ανησυχούν οι ερευνητές.

Πηγές: 

Πηγή: sciencealert

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Baladis Koumpouras

Baladis Koumpouras

Editor in Chief @ techmaniacs.gr με μεγάλη αγάπη για τα κινητά τηλέφωνα και την επιστήμη. Ξεκίνησε το 2018 να εργάζεται στο techmaniacs.gr μετά από ένα σύντομο πέρασμα από myphone.gr και digitallife.gr. Από τότε συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κάνει αυτό που αγαπάει. Περισσότερα στο https://baladiskoumpouras.link/

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.