Ο Donald Trump είναι πλέον πρόεδρος τον ΗΠΑ και ήδη έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις με τις πρώτες του κινήσεις. Εκτός των άλλων, με εντολή του, πλέον απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα σε μουσουλμάνους πολίτες. Η απαγόρευση είναι για 7 χώρες, και είναι τα Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη, Λιβύη και Συρία.

Με το διάταγμα που υπέγραψε, οι πολίτες των πρώτων 6 χωρών δε θα μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ τις επόμενες 90 ημέρες, ενώ οι Σύριοι έχουν επ’αόριστον απαγόρευση.

Με αρκετό προσωπικό των εταιριών της Silicon Valley, να είναι μουσουλμάνοι από τις παραπάνω χώρες, ήταν λογικό να ξεσπάσουν αντιδράσεις. Οι εταιρίες τεχνολογίας στρέφονται εναντίων του Trump, μέσα από τις δηλώσεις του.

Ας δούμε τι δήλωσαν οι εταιρίες.

Apple. Ο CEO Tim Cook δήλωσε πως οι εκτελεστικές εντολές δεν είναι πολιτική που υποστηρίζει η Apple. Με επιστολή προς τους υπαλλήλους του δήλωσε πως η Apple προσέγγισε τον Λευκό Οίκο για να εκφράσει την αντίθεσή της με την απαγόρευση μεταναστών.

Google. Η Google κάλεσε 100 υπαλλήλους της που βρίσκονται στο εξωτερικό και επηρεάζονται από την απαγόρευση, να επιστρέψουν πίσω. «We’re concerned about the impact of this order and any proposals that could impose restrictions on Googlers and their families, or that create barriers to bringing great talent to the U.S. It is painful to see the personal cost of this executive order on our colleagues».

O Larry Page δεν έκανε κάποια δήλωση, αλλά ο Sergey Brin συνιδρυτής της Google βρέθηκε στο αεροδρόμιο του San Francisco για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση.

Microsoft. Η Microsoft δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες των υπαλλήλων της και είναι πρόθυμη να παρέχει νομικές συμβουλές σε όσους επηρεάζονται από την απόφαση. «Οur goal as a company is to provide you with legal advice and assistance». Αργότερα η Microsoft σκλήρυνε τη στάση της λέγοντας ότι η απαγόρευση μεταναστών είναι «άστοχη και ένα θεμελιώδες βήμα προς τα πίσω».

O CEO Satya Nadella μέσα από το LinkedIn έγραψε πως ως μετανάστης και ως CEO έχει δει τις θετικές συνέπειες της μετανάστευσης στην εταιρεία, την χώρα και ολόκληρο τον κόσμο. «both experienced and seen the positive impact that immigration has on our company, for the country, and for the world. We will continue to advocate on this important topic».

Netflix. Ο CEO Reed Hastings κατήγγειλε την πολιτική Trump μιλώντας για μια «πολύ θλιβερή εβδομάδα». Ανέφερε ότι οι ενέργειες του Trump βλάπτουν τους υπαλλήλους του Netflix ανά τον κόσμο και ότι είναι τόσο «αντιαμερικανική που μας βλάπτει όλους». Μέσα από post στο Facebook o Hastings συνέχισε λέγοντας ότι το χειρότερο είναι πως οι πράξεις αυτές θα κάνουν την Αμερική λιγότερο ασφαλή: «Worse, these actions will make America less safe (through hatred and loss of allies) rather than more safe».

Airbnb. Ο Brian Chesky, CEO της εταιρείας καταδίκασε επίσης την απαγόρευση εισόδου μεταναστών και κάλεσε την Airbnb να σταθεί σε όσους επηρεάζονται. Επίσης, προσέφερε δωρεάν διαμονή σε όσους δεν επιτρέπεται να μπουν στις ΗΠΑ.

Uber. Η Uber δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους οδηγούς της που δεν μπορούν να μπουν στη χώρα λόγω Trump. O CEO Travis Kalanick μέσα από Facebook post δήλωσε: «This ban will impact many innocent people — an issue that I will raise this coming Friday when I go to Washington for President Trump’s first business advisory group meeting».

Slack. CEO Stewart Butterfield αντέδρασε με μια σειρά από tweets λέγοντας μεταξύ άλλων για την πρώτη εβδομάδα του Trump πως «σχεδόν κάθε πράξη μοιάζει να είναι αδικαιολόγητα…κακή». Αναφέρθηκε στους παππούδες του που πήγαν ως μετανάστες στην Αμερική και έγραψε: «We are all brothers and sisters».

Lyft. Ο CEO Logan Green τονίζει πως η απαγόρευση ατόμων συγκεκριμένης θρησκείας είναι αντίθετη τόσο με τις αρχές της Lyft όσο με τις αξίες των ΗΠΑ. «Throughout our history, Lyft has worked hard to create an inclusive, diverse and conscientious community where all of our drivers and passengers feel welcome and respected. Banning people of a particular religion from entering the U.S. is antithetical to both Lyft’s and our nation’s core values».

Mozilla. Ο CEO Chris Beard δήλωσε: «Είναι ένας κακός πρόεδρος, αγνοεί την ιστορία, και είναι πιθανό να κάνει περισσότερο κακό με μεγάλη διάρκεια παρά καλό».

Tesla. Ο CEO Elon Musk τάχθηκε κατά της απόφασης λέγοντας ότι πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται αρνητικά είναι υποστηρικτές των ΗΠΑ.Έχουν κάνει μόνο καλό (στην χώρα), όχι κακό και δεν τους αξίζει να απορριφθούν.

Twitter. Ο CEO Jack Dorsey έγραψε:

Facebook. Ο CEO Mark Zuckerberg δήλωσε μέσα από post πως «ανησυχεί» για το εκτελεστικό διάταγμα του Trump. Αναφέρθηκε στους προγόνους του που ήταν μετανάστες. Δήλωσε πως η πόρτα πρέπει να μείνει ανοιχτή για όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και να επικεντρωθούν σε όσους αποτελούν πράγματι απειλή για τη χώρα.

Amazon. Η Amazon δηλώνει ενήμερη για την απαγόρευση και προσφέρει στους υπαλλήλους που επηρεάζονται, την απαραίτητη βοήθεια. «From the very beginning, Amazon has been committed to equal rights, tolerance and diversity — and we always will be. As we’ve grown the company, we’ve worked hard to attract talented people from all over the world, and we believe this is one of the things that makes Amazon great — a diverse workforce helps us build better products for customers».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.