Το Android είναι μια open source πλατφόρμα η οποία σου επιτρέπει να παραμετροποιήσεις στο έπακρο το smartphone ανάλογα με τις επιθυμίες σου. Και αυτό άλλωστε είναι μια από τις μαγείες του Android. Ωστόσο, όμως, οι προεγκατεστημένες εφαρμογές του Android smartphone σου δεν μπορούν να πειραχθούν, καθώς αποτελούν μέρος του Android συστήματος. Κάπου εδώ ακριβώς έρχεται το Shizuku το οποίο σου επιτρέπει την απενεργοποίηση ή το πάγωνα των μη επιθυμητών εφαρμογών.

Πάγωμα ή απεγκατάσταση;

Όταν παγώνεις μια εφαρμογή στο Android, η εφαρμογή αδρανοποιείται αλλά δεν αφαιρείται εντελώς, κάτι που θα σου επιτρέψει να την επαναφέρεις στην αρχική της κατάσταση αν την χρειαστείς αργότερα. Το πάγωμα της εφαρμογής την κρύβει από το συρτάρι εφαρμογών, κάτι που συμβάλλει και στη μείωση των εικονιδίων που πραγματικά δεν χρησιμοποιείς ποτέ.

Πριν μπορέσεις να παγώσεις εφαρμογές ή bloatware στην Android συσκευή σου θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία Shizuku. Αυτό γίνεται μέσα από την εφαρμογή της Shizuku, την οποία κατεβάζεις από το Play Store. Η ενεργοποίηση γίνεται είτε μέσω Wireless Debugging από Android 11 και άνω, είτε μέσω του κλασσικού τρόπου μέσω της σύνδεσης σε PC, με την εφαρμογή να σου λέει ακριβώς την εντολή που θα πρέπει να τρέξεις μέσω του adb.

Να σημειωθεί ότι αυτό θα πρέπει να το κάνεις κάθε φορά που κάνεις reboot τη συσκευή σου, αλλά από τη στιγμή που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε επανεκκίνηση τις συσκευές μας συνεχώς δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ice Box app (Download Google Play Store)

Από τη στιγμή που η υπηρεσία Shizuku τρέχει στο background θα χρειαστείς έναν τρόπο να διαχειριστείς τις εφαρμογές και το bloatware που δεν χρειάζεσαι στη συσκευή σου. Το Ice Box app σου επιτρέπει να παγώνεις και να κρύβεις οποιαδήποτε εγκατεστημένη εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των system apps.

Αφού το εγκαταστήσεις από το Play Store, το ανοίγεις και κάνεις swipe από τα δεξιά προς τα αριστερά για να ολοκληρώσεις το σύντομο intro. Στην ενότητα Choose Work Mode επιλέγεις το More section και την επιλογή Shizuku Manager. Aφού δώσεις τις απαραίτητες άδειες πρόσβασης στο Shizuku του Icebox θα μπορέσεις να αρχίσεις τη διαδικασία παγώματος των εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, στο Apps tab τσεκάρεις τα κουτιά με τις εφαρμογές που θέλεις να παγώσεις.

Η δωρεάν έκδοση του Ice Box επιτρέπει το πάγωμα ως και 10 εφαρμογών ταυτόχρονα. Επιπλέον, στο System tab θα βρεις το περισσότερο προεγκατεστημένο bloatware.

Εν ολίγοις το Ice Box σου επιτρέπει να παγώνεις και να απαλλαχθείς από οποιαδήποτε προεγκατεστημένη εφαρμογή χωρίς root access, κάτι που θα τις εμποδίζει να τρέχουν συνεχώς στο backgroud.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.