Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι, μετά την απόφαση του OTE να αναβαθμίσει εντελώς δωρεάν τις ταχύτητες του internet εκεί όπου δεν υπάρχει οπτική ίνα. Όπως επισημαίνει το insider.gr αν οι διαπραγματεύσεις αυτές ευοδωθούν θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα τωρινά και μελλοντικά συμβόλαια όσο και την αύξηση των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στη χώρα.

Ο Τζαμάζ εκ μέρους του OTE σε πρόσφατη ερώτηση που έλαβε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον η ΕΕΤΤ θα αρνηθεί την βελτίωση των υπηρεσιών χωρίς κόστος για τους καταναλωτές, αν και οι συνομιλίες με τους υπόλοιπους παρόχους για την μείωση του κόστους χονδρικής συνεχίζονται.

Η αναφορά στο κόστος χονδρικής εδώ, αφορά στο κόστος της αναβάθμισης της σύνδεσης εξαιτίας των εργασιών που απαιτούνται στο πεδίο, ώστε μια σύνδεση με adsl 24Mbps να αναβαθμιστεί σε vectoring με 50Mbps και άνω. Το κόστος αυτό είναι στα 32 ευρώ σήμερα. Όπως αναφέρει το insider.gr

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ έχει αποστείλει τις αρχικές του προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση του κόστους στην περίπτωση της μαζικής μεταφοράς συνδέσεων. Ωστόσο η αρχική αντίδραση από πλευράς μέρους των παρόχων δεν δείχνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Όπως σχολίαζαν κύκλοι των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στο insider.gr gr «για να έχει αποτέλεσμα συνολικά για την χώρα η αύξηση των ταχυτήτων θα πρέπει να γίνει δραστική μείωση των τιμών από πλευράς του ΟΤΕ». Προσέθεταν μάλιστα ότι μια τέτοια δραστική μείωση αποτελεί μονόδρομος αφού σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για στρέβλωση του ανταγωνισμού. «Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους παρόχους να μπορέσουν να αναβαθμίσουν κι εκείνοι».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ενέργειες του ΟΤΕ προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση – αυτήν του δωρεάν διπλασιασμού των ονομαστικών ταχυτήτων των καταναλωτών, όπου αυτό είναι εφικτό- προχωρά με το ⅓ εκ των 450 και πλέον πακέτων που έχει καταθέσει ο Όμιλος στην ρυθμιστική αρχή να έχει ήδη εγκριθεί. Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μη ορισμού μέχρι και σήμερα της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ – η θητεία των έξι μελών του προεδρείου έληξε στις 11 Ιανουαρίου 2022 – η οποία δημιουργεί προσκόμματα στη λήψη αποφάσεων, τα υπόλοιπα πακέτα αναμένεται να εγκριθούν μόλις ξεκινήσει να συνεδριάσει η Ολομέλεια. Η υλοποίηση άλλωστε του προαναγγελθέντος διπλασιασμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδέσεις που δύναται να αναβαθμιστούν – οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στις μισές περίπου ευρυζωνικές συνδέσεις που έχει σήμερα ο ΟΤΕ, παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Ένα μέρος των συνδρομητών για παράδειγμα διαθέτουν κατάλληλες γραμμές σύνδεσης που μπορούν να σηκώσουν υψηλότερες ταχύτητες αλλά και κατάλληλο τερματικό εξοπλισμό, οπότε η αναβάθμιση μπορεί να γίνει αυτόματα από τα κέντρα του ΟΤΕ. Άλλοι βέβαια για να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες να πρέπει να αναβαθμίσουν το router τους, κάτι που σίγουρα θα γίνει σταδιακά αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα στην σχετική εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που η αναβάθμισή της σύνδεσής τους προϋποθέτει τόσο την ανανέωση του εξοπλισμού όσο και την μεταφορά μεταφορά της σύνδεσης σε κάποια υπαίθρια καμπίνα – πρόκειται κυρίως για συνδρομητές που δεν διαθέτουν ούτε τις κατάλληλες γραμμές ούτε σύγχρονους δρομολογητές – γεγονός που ανεβάζει αισθητά το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης της αναβάθμισης για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Αυτές οι διαφορές είναι που επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Cosmote: Αυτά είναι τα νέα πακέτα στο What’s up και στη Cosmokarta

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.