Η Samsung είχε μια πολύ άσχημη χρονιά με το Galaxy Note 7 όμως δεν σταματάει την έρευνα και την ανάπτυξη. Η εταιρία δήλωσε πως ξεκινάει, πρώτη στην βιομηχανία, την κατασκευή chip στα 10nm και εισάγει νέες τεχνολογίες στο κοινό.

Σήμερα, στο Samsung Foundry Forum, ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε τα chip 4ης γενιάς στα 14nm, με την ονομασία 14LPU. Τα νέα chips δεν έχουν την κατανάλωση που είχαν οι προκάτοχοί τους.

Wafer από την Samsung
Wafer από την Samsung

Μαζί με το 14LPU, η εταιρία παρουσίασε και τα 10LPU με την τρίτης γενιάς διαδικασία παραγωγής στα 10nm.  Το μικρό μέγεθός του 10LPU chip, αν συνδυαστεί με τις επιδόσεις τις δεύτερη γενιάς 10LPP, θα φέρει στις μικρότερες συσκευές πολύ μεγάλες επιδόσεις και ανανεωμένο σχεδιασμό. Σύμφωνα με την εταιρία, η βιομηχανία έχει φτάσει στο όριο της αρχιτεκτονικής, προς το παρόν. Άλλωστε είμαστε πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο που έχει θέσει ο νόμος του Moore για την λιθογραφική διαδικασία. Το να κατέβουμε στην παρούσα φάση κάτω από τα 10nm, είναι κάτι που στοιχίζει πάρα πολύ στις εταιρίες.

Στο Forum είχαμε και νεότερα για chips των 7nm, μέσω της διαδικασίας EUV. Η εταιρία έδειξε το Wafer που κατασκεύασε με αυτή την τεχνολογία, το οποίο στην συνέχει κόβεται στους επεξεργαστές. Ακόμα δεν είναι γνωστό το πότε θα προχωρήσει στην παραγωγή chip στα 7nm, την στιγμή που η TSMC δουλεύει και αυτή πάνω στο ίδιο αντικείμενο.

Η τεχνολογία για τους 14LPU και 10LPU θα είναι διαθέσιμοι για τους πελάτες της εταιρίας το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οπότε περιμένουμε να δούμε συσκευές ακόμα μεγαλύτερων επιδόσεων, στα τέλη του 2017. Παρά της πολύ μεγάλες επιδόσεις, ο αντίκτυπος στην αυτονομία θα είναι μηδενικός, αν όσα λέει η Samsung ισχύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ