Δελτίο Τύπου

ΣΕΟΥΛ, Κορέα – 25 Ιανουαρίου, 2013 – Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε σήμερα έσοδα της τάξης των 56.06 τρισεκατομμυρίων won Κορέας, σε ενοποιημένη βάση για το τέταρτο τρίμηνο, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο έφτασαν τα 8.84 τρισεκατομμύρια won, αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ενοποιημένο καθαρό κέρδος για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ήταν 7,04 τρισεκατομμύρια won Κορέας.

Το συνολικό λειτουργικό κέρδος για το 2012 έφτασε τα 29.05 τρισεκατομμύρια won σε έσοδα  201.10 τρισεκατομμυρίων  won.

Σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα του τριμήνου είχε η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας, που συγκέντρωσε έσοδα τριμήνου 27.23 τρισεκατομμύρια won, σημειώνοντας άνοδο 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις του Samsung GALAXY S IIl και GALAXY Note ll. Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη για πληροφορική & κινητή τηλεφωνία, που περιλαμβάνουν τέσσερις επιμέρους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της Κινητής τηλεφωνίας, ήταν 5.44 τρισεκατομμύρια  won σε έσοδα 31.32 τρισεκατομμυρίων won.

“Παρά την ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρώπη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στις Η.Π.Α., που δημιουργούν ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αυτό το τρίμηνο, για να επιτύχουμε υψηλά έσοδα, βασιζόμενοι στο στρατηγικό μας στόχο να προσφέρουμε πρωτοποριακά, προστιθέμενης αξίας προϊόντα, όπως επίσης και στην τεχνολογική μας υπεροχή” δήλωσε ο Robert Yi, Αντιπρόεδρος  και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Investor Relations.

“Προχωρώντας στη φετινή χρονιά, αναμένουμε μία αργή ανάκαμψη στoν τομέα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εξαιτίας των μειωμένων κεφαλαιακών δαπανών, ενώ ο ανταγωνισμός στον τομέα ηλεκτρονικών συσκευών θα ενταθεί περισσότερο, καθώς μειώνεται η ζήτηση και η μεσο-κατώτερη αγορά επεκτείνεται” πρόσθεσε. Ο κ. Yi, επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις απέναντι στη συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του won Κορέας, το 2013.

Η ξεχωριστή σειρά LED τηλεοράσεων της Samsung, που περιλαμβάνει κορυφαία μοντέλα που απευθύνονται σε ανεπτυγμένες αγορές και τηλεοράσεις για αναπτυσσόμενες αγορές, έχει, επίσης, βελτιώσει τα έσοδά της σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και η ζήτηση για οικιακές συσκευές υποχώρησε στο τρίμηνο του Δεκεμβρίου, εξαιτίας των μη ευνοϊκών συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία, η Samsung είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται στα υψηλών προδιαγραφών ψυγεία και πλυντήρια στις Η.Π.Α. και στις ευρωπαϊκές αγορές.

 Από πλευράς τομέα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η ζήτηση για PC DRAM παρέμεινε χαμηλή αλλά η ανάπτυξη των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι servers και mobile DRAM ήταν συνεχής, εξαιτίας της αύξησης στις πωλήσεις των φορητών συσκευών. Ενώ ο τομέας ημιαγωγών έκλεισε με κέρδη το τρίμηνο, η κατηγορία των πάνελ οθονών επίσης κινήθηκε σε χαμηλότερα πλαίσια, καθώς η ζήτηση για IT πάνελς για notebooks και monitors παρέμεινε χαμηλή. Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία από τις οθόνες LCD για τηλεοράσεις και τις οθόνες OLED για smartphones απέτρεψε μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με τις κεφαλαιακές δαπάνες του τρέχοντος έτους, το μέγεθος της επένδυσης αναμένεται να είναι αντίστοιχο με αυτό του 2012.Η ασθενής ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας και οι διαφαινόμενες ανασφάλειες της αγοράς αναμένεται ότι θα βαρύνουν στα πλάνα για επενδύσεις και αποδόσεις αυτή τη χρονιά, αλλά, παρά την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, η Samsung θα ανταποκριθεί στην ύφεση της αγοράς με ένα ευέλικτο πλάνο επενδύσεων.

 

Διαφοροποίηση στην προσφορά προϊόντων για την εκμετάλλευση της στενότητας προμήθειας chips  

Οι τομείς ημιαγωγών της Samsung – οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν μνήμες και σύστημα LSI – δημοσίευσαν ενοποιημένα έσοδα 9,59 τρις won, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση της τάξεως του 10%, από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο τομέας Memory Chip (Chip Μνήμης) ανήλθε στα 5,33 τρις won κέρδη , με τον τομέα logic chip να αντιπροσωπεύει 1,42 τρις won  στα λειτουργικά κέρδη, σημειώνοντας αύξηση μέχρι και 39% στο τρίμηνο.

Ο τομέας Ημιαγωγών κατέγραψε κερδοφορία στο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε χαμηλή ζήτηση στην αγορά, λόγω της διάθεσης προϊόντων με υψηλό περιθώριο κέρδους, όπως servers και Solid State Drives (SSDs) σε συνδυασμό με διαφοροποιημένα flash chips της τάξεως των 20 νανομέτρων NAND. Επίσης, στην κερδοφορία συνέβαλε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα κινητών επεξεργαστών εφαρμογών για smartphones και tablets.

Στο μέλλον, η ζήτηση για chips μνήμης αναμένεται να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο, λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας της εποχικότητας για PCs και φορητές συσκευές. Παρόλα αυτά, για το υπόλοιπο του 2013, DRAM για φορητές συσκευές και servers υψηλής προστιθέμενης αξίας θα συμβάλουν για τη διατήρηση της κερδοφορίας. Η ζήτηση για λύσεις NAND, συμπεριλαμβανομένου SSDs θα παραμείνει ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η βιομηχανία εστιάζει περαιτέρω σε συσκευές με μεγαλύτερη χωρητικότητα, περισσότερη ισχύ στη διαδικασία επεξεργασίας και φορητότητα

 

Οι οθόνες υψηλής τεχνολογίας διασφαλίζουν σταθερότητα

Ο τομέας Οθονών κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 1,11 τρις won, με ύψος εσόδων 7,75 τρις won το τέταρτο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας πτώση κερδών της τάξεως του 5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά υψηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Παρά την καθυστερημένη – σε σχέση με το αναμενόμενο – οικονομική ανάκαμψη στις αναπτυγμένες αγορές, η ζήτηση οθονών στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες παρέμεινε υψηλή κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Το γεγονός αυτό προήλθε από τις πωλήσεις τηλεοράσεων και tablet, οι οποίες αντιστάθμισαν τη χαμηλή ζήτηση οθονών για notebooks και monitor.

H Samsung, κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη στο τρίμηνο, διαθέτοντας αναβαθμισμένη γκάμα προϊόντων και υψηλές πωλήσεις οθονών υψηλής τεχνολογίας. Οι πωλήσεις LED οθονών και κάδρων για premium τηλεοράσεις συνέχισαν να είναι αυξητικές, αν και οι πωλήσεις της εταιρείας για οθόνες κατέγραψαν πτώση, ίση με μισή ποσοστιαία μονάδα από το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, αυξημένες πωλήσεις σε οθόνες tablet καθώς και σε OLED που προορίζονται για τα premium smartphones συνέβαλαν στη σταθερή ανάπτυξη.

Kατά τη διάρκεια του 2013, η εταιρεία αναμένει να αυξηθεί η αγορά των μεγάλων οθονών τηλεόρασης που ξεπερνούν σε μέγεθος τις 60 ίντσες. Επίσης αναμένεται ενδυνάμωση πωλήσεων στις  οθόνες για tablets, κατά τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, παρόλα αυτά, η αγορά  οθονών αναμένεται να επηρεαστεί από τη χαμηλή εποχικότητα, όμως θα ανακάμψει το Μάρτιο, με το λανσάρισμα προϊόντων όπως τηλεόραση και tablet.

 

Αναδυόμενες Αγορές

To τμήμα  IT & Mobile Communications  – που αποτελείται από τα τμήματα Mobile Communications, Telecommunication Systems, Digital Imaging και Media Solution Center – δημοσίευσε λειτουργικά κέρδη 5,44 τρις Won σε έσοδα μεγέθους 31.32 τρις για αυτήν την περίοδο. Από τα συνολικά κέρδη του ΙΜ, η μονάδα τηλεπικοινωνιακών συσκευών ανακοίνωσε έσοδα μεγέθους 27.23 τρις Won για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Η Samsung καθόρισε τα κέρδη με την είσοδο της πλήρους γκάμας mid-level smartphones μεσαίας κατηγορίας, με τις αυξημένες  πωλήσεις των tablet PCs καθώς και με την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης (ASP) από το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιτυχία προήλθε κυρίως από τις ισχυρές πωλήσεις του GALAXY S ΙΙΙ και του GALAXY Note II, η οποία ξεπέρασε τη δημοτικότητα των προκατόχων τους με ρεκόρ πωλήσεων σε χρόνο ρεκόρ.

Σε αντίθεση, η ανάπτυξη του δικτύου και του IT- που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις ΙΜ έμεινε στάσιμη από την υψηλή τιμολόγηση κατά το τέταρτο τρίμηνο. Από μια πιο θετική πλευρά, οι πωλήσεις του Long Term Evolution (LTE) ασύρματου ευρυζωνικού εξοπλισμού τεχνολογίας συνέχισε να σημειώνει κέρδη ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις στο εξωτερικό από φορητούς υπολογιστές έχουν βελτιωθεί.

Η ξέφρενη τόνωση των πωλήσεών που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά smartphones από πέρυσι αναμένεται να καταλαγιάσει με την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού των τιμών σε συνδυασμό με μια πληθώρα νέων προϊόντων. Στο πρώτο τρίμηνο, η ζήτηση για smartphones στις αναπτυγμένες χώρες αναμένεται να επιβραδυνθεί, ενώ οι αναδυόμενοι ομόλογοί τους, θα δουν τις αγορές τους να  αναδύονται με την εισαγωγή πιο προσιτών smartphones και με  μεγαλύτερη ζήτηση για tablet PCs καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Οι LED Τηλεοράσεις οδηγούν  την Ανάπτυξη

 Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Ειδών Ευρείας Κατανάλωσης (Consumer Electronics Division) – που περιλαμβάνει τα τμήματα  Visual Display και Digital Appliances – δημοσίευσε έσοδα 13,95 τρις Won για το τρίμηνο, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 20% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη των 740 δις Won σημείωσαν αύξηση 87% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και αύξηση σε ετήσια βάση.

Υποβοηθούμενη από αυξημένες πωλήσεις λόγω εποχικότητας, η αγορά σημείωσε αύξηση της ζήτησης για Τηλεοράσεις τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι πωλήσεις LED Tηλεοράσεων οδήγησαν τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς σε ποσοστό άνω του 40%, στο τρίμηνο. Με παράμετρο τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, η Samsung σημείωσε την καλύτερη επίδοση LED Tηλεοράσεων κατά τη διάρκεια του τριμήνου,  σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 50%.  Το γεγονός αυτό επιτεύχθηκε με τη διαφοροποίηση της στρατηγικής της εταιρείας, η οποία πλέον επικεντρώνεται σε premium μοντέλα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και συγκεκριμένα μοντέλα για τις αναδυόμενες αγορές

Βαδίζοντας προς το 2013, οι πωλήσεις θα διαμορφώνονται από τις αναδυόμενες οικονομίες και τον τομέα των LED Τηλεοράσεων, ο οποίος αναμένεται να διευρύνει το  ποσοστό των συνολικών πωλήσεων των τηλεοράσεων σε ποσοστό της τάξεως του 80%. Στο πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία αναμένει, εκτός από την περίοδο αιχμής, άμβλυνση ανάπτυξης στο τρίμηνο, αν και η ζήτηση θα είναι ανοδική σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για την αγορά Ψηφιακών Συσκευών, παρόλο που οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες συρρίκνωσαν τη ζήτηση κατά το προηγούμενο τρίμηνο, η Samsung κατάφερε να επεκτείνει τις πωλήσεις των premium ψυγείων και πλυντηρίων, καθώς η εταιρεία κατέγραψε αύξηση σε ανεπτυγμένες αγορές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Για το εγγύς μέλλον, η εταιρεία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.