Το Samsung Galaxy Note 10 Plus είναι το smartphone με την πιο γρήγορη φόρτιση μέχρι σήμερα, δεδομένου όμως ότι θέλεις να ξοδέψεις 50 ευρώ περίπου για την αγορά του 45w γρήγορου φορτιστή, καθώς στο κουτί έχουμε έναν των 25w όπως έχουμε πει πολλές φορές. Και πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την γρήγορη φόρτιση των 15W στις προηγούμενες γενιές Note συσκευών.

Η μετάβαση σε γρηγορότερη τεχνολογία φόρτισης, συνοδεύτηκε από τη μετάβαση στο USB Power Delivery για fast charging σε σχέση με μια Quick charge based υλοποίηση. Με το τηλέφωνο πλέον να φθάνει στα χέρια των χρηστών, οι νέοι κάτοχοι αρχίζουν να το δοκιμάζουν με διαφορετικούς φορτιστές και καλώδια για να ερευνήσουν τις δυνατότητες fast charging της συσκευής τους. Η κατάσταση μοιάζει περίπλοκη για πολλούς, να τι πρέπει να γνωρίζεις.

Σημαντική διευκρίνηση για το απλό Galaxy Note 10. Δεν υποστηρίζει την γρήγορη φόρτιση των 45W. Αντίθετα, πρόκειται για ένα feature που περιορίζεται αποκλειστικά στο Galaxy Note 10 Plus. Επομένως, όλη η συζήτηση αφορά αποκλειστικά το Note 10 Plus.

45W USB Power Delivery PPS

Το κλειδί για την επίτευξη της γρήγορης φόρτισης των 45W, βρίσκεται στο USB Power Delivery PPS (Programmable Power Supply specification). Το PPS εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο USB PD 3.0 specification, επιτρέποντας στις συσκευές να ζητούν μικρές αλλαγές στο voltage από τους φορτιστές τους. Με απλά λόγια, μιμείται τις ιδανικές συνθήκες φόρτισης της μπαταρίας για φόρτιση με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, το PPS επιτρέπει στο Galaxy Note 10 Plus να λειτουργεί εκτός των συνηθισμένων USB Power Delivery ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η υλοποίηση USB Power Delivery της Samsung απαιτεί 10V αλλά ανεβάζει το ρεύμα στα 4.5A παράγοντας 45 W ενέργειας. Το USB PD τυπικά χρησιμοποιεί συνδυασμό 15V/3A για τις 45W συσκευές, αλλά ο αντάπτορας της Samsung είναι ειδικός. Επιπλέον το site της Samsung Αγγλίας αναφέρει και ένα 5A καλώδιο ως απαίτηση για να φορτίσει το Note 10 Plus στα 45W.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η Samsung επέλεξε να πάει εκτός των specifications που έχουν οριστεί για το USB Power Delivery πρότυπο. Το πιθανότερο πάντως είναι, εσωτερικές δοκιμές να έδειξαν ότι η Samsung μπορεί να πετύχει πιο γρήγορες ταχύτητες φόρτισης μένοντας στα ίδια θερμικά επίπεδα, αυξάνοντας το ρεύμα φόρτισης στα 4.5A. Το Power Delivery συνήθως δεν επιτρέπει περισσότερο από 3A.

Επομένως ποιον φορτιστή θα πρέπει να αγοράσω;

Απλά επιλέγοντας έναν USB Power Delivery 3.0 και PPS, δεν θα δουλέψει, δεν θα πετύχεις τις μέγιστες ταχύτητες. Θα χρειαστείς να βρεις έναν φορτιστή που υποστηρίζει το USB Power Delivery 3.0 Programmable Power Supply mode και με support ως 4.5A. Με λίγα λόγια, μόνο της Samsung αυτή τη στιγμή.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.