Skip to content

Samsung, Apple και όλος ο κλάδος των smartphones αντιμετωπίζουν πρόβλημα! Τι λένε οι προβλέψεις;

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
άνθρακα πυριτίου

Μετά από μια χρονιά μέτριας ανάπτυξης, που είχε προβλεφθεί από τις μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες, η παγκόσμια αγορά smartphones αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το 2026. Βασικός λόγος για αυτό είναι η έλλειψη σε μνήμες, με το κόστος να εκτινάσσεται στα ύψη. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους κατασκευαστές, όπως η Apple και η Samsung, όπως επίσης και για μικρότερες εταιρείες όπως η vivo και η OnePlus. Οι μικρότερες εταιρείες προβλέποντας να αυξήσουν τις πωλήσεις τους το 2025, όμως η κρίση στις μνήμες δεν κάνει διακρίσεις.

Είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα, όμως η Counterpoint Research που έχει κάνει μελέτη και γνωρίζει καλά την αγορά, έχει κάνει ήδη τις προβλέψεις της για το 2026 και δε φαίνονται καθόλου καλές. Η εταιρεία υποστηρίζει πως όλες οι εταιρείες θα δουν πτώση στις πωλήσεις τους, κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο.

Στην λίστα βλέπουμε πως η Apple και η Samsung θα δουν μειώσεις στις πωλήσεις τους κατά 2.2% και 2.1% αντίστοιχα, που θα είναι αρκετά επώδυνη και για τις δύο. Στον αντίποδα η Vivo προβλέπεται πως θα δει πτώση 1.2% στις πωλήσεις, όπως παρόμοια πτώση θα έχει και η Oppo. Η Xiaomi αναμένεται να δει πτώση στις πωλήσεις κατά 1.8%, που την βάζει σε ελαφρώς καλύτερη θέση από τις εταιρείες στο Top 3. Όμως σε αντίθεση με τους άλλους, η Xiaomi έχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων, που επεκτείνεται πολύ πέρα από τα smartphones, από οικιακές συσκευές, μέχρι αυτοκίνητα που τα πηγαίνουν άριστα στην αγορά.

Samsung Apple

Η Honor για κάποιο λόγο αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη πτώση από όλους, που θα φτάσει το 3.4% σε σχέση με το 2025.

Revolut Mobile: Ξεκινά, με πακέτα 5G απεριόριστων δεδομένων: Μια πρώτη ματιά!

Δυστυχώς περιμένουμε αύξηση στο κόστος του hardware από 10% μέχρι 45% λόγω έλλειψης σε μνήμες. Οι κατασκευαστές μνημών έχουν ξεκινήσει να παράγουν μνήμες για τα data centers της τεχνητής νοημοσύνης σε τεράστιους όγκους, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή μνημών για κινητά και οικιακούς υπολογιστές έχει μειωθεί δραματικά, οδηγώντας σε κρίση στην αγορά.

Με τις εταιρείες να έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις τιμών των τελευταίων χρόνων, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για κάτι αντίστοιχο το 2026, οπότε θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των smartphones και των υπολογιστών. Η εναλλακτική είναι να μην δούμε αναβαθμισμένες συσκευές το 2026, ώστε να κρατήσουν τις τιμές πιο σταθερές, κάτι που ούτε αυτό αποτελεί λύση.

Η τεχνητή νοημοσύνη το έκανε το θαύμα της πάλι και θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβότερα τις επόμενες συσκευές μας, για να μπορούμε να φτιάχνουμε ανόητα βίντεο με γατάκια μέσω ΑΙ. Το ακόμα πιο κακό είναι πως η έλλειψη σε μνήμες, αναμένεται να κρατήσει μέχρι το 2028.

Πηγή: Counterpoint Research

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.