Τα Galaxy S23 αποτελούν τη νέα σειρά ναυαρχίδα της Samsung, με τα σχόλια να είναι άκρως θετικά για αυτή. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες μια πληροφορία έγινε viral και ανέφερε συγκεκριμένα, ότι το 512GB S23 Ultra είχε περίπου 60GB χώρου απασχολημένα από το λειτουργικό. Το Androidpolice ρίχνει μια προσεκτικότερη ματιά στο τι ακριβώς ισχύει.

Gibibyte vs. Gigabyte

Πρόκειται για δυο μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για δεδομένα αλλά με μια σημαντική διαφορά. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν μιλούσαμε για kilobytes κι megabytes στα smartphones η διαφορά δεν φαινόταν τόσο μεγάλη, ωστόσο στη κλίμακα του gigabyte είναι σημαντική. Πιο συγκεκριμένα, 1GB είναι ίσο με 1.000.000.000 bytes, και 1GiB είναι ίσιο με 1.073.741.824 bytes, κατά 7.3% περισσότερο δηλαδή.

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε συνηθίσει στις μέρες μας να αποκαλούμε τα μεγέθη με τον όρο gigabytes, η επίσημη σημασία του χρησιμοποιείται κατά τη διαφήμιση εκ μέρους των εταιρειών των μεγεθών του αποθηκευτικού χώρου μιας συσκευής, κάνοντας τους αριθμούς να φαντάζουν μεγαλύτερους. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, σχεδόν κάθε φορά που μιλάμε για δεδομένα σε συσκευές όπως τηλέφωνα και laptops, το λογισμικό τους μιλά με όρους gibibytes. Για αυτό άλλωστε και ένας SSD που αναφέρεται ως 512GB στο κουτί εμφανίζεται σαν 476GB στον file explorer των Windows ή 1TB drive σαν μια 931GB συσκευή.

Το Android παρουσιάζει τον συνολικό αποθηκευτικό χώρο σε GB, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι το λειτουργικό προσπαθεί να δουλέψει με gigabytes και gibibytes ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να επιλύσει την εν λόγω διαφορά δείχνοντας ένα μεγαλύτερο system partition.

Ένα 512GB S23 Ultra αναφέρει ως system partition μεγαξύ 54-58GB ανάλογα το μοντέλο. Το Androidpolice χρησιμοποιεί το παράδειγμα των 58GB στους υπολογισμούς. Ένα 512GB S23 Ultra έχει μόλις 476GB χώρου ορατού στη συσκευή, αλλά καθώς αγόρασες ένα 512GB τηλέφωνο το Android προσπαθεί να κάνει όλους τους αριθμούς να ταιριάζουν μέχρι το 512. Και για να το κάνει λέει ένα μικρό ψέμα.

Εν ολίγοις, το Android ψεύδεται για το πόσο μεγάλο είναι το system partition, δείχνοντάς το μεγαλύτερο από την πραγματική του χωρητικότητα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη διαφορά μεταξύ gigabytes και gibibytes, που στο εν λόγω παράδειγμα είναι 36GB. Αλλά ακόμη και αν αφαιρέσουμε το 36GB δηλαδή 58-36=22GB δεν μας λέει το αληθινό μέγεθος του system partition. Μπορεί ο πραγματικός αριθμός που καταλαμβάνει να μην απέχει πολύ από τα 22GB, ωστόσο μόνο με rooting της συσκευής μπορεί κάποιος να τον βρει.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.