Ύστερα από χρόνια αναμονής, το κλασσικό Resident Evil, που τόσο πολύ αγαπήσαμε, ξαναζωντάνεψε με κάποιες μικρές και μεγάλες τροποποιήσεις στον κώδικά του. Ήταν το 1998 που η CAPCOM παρουσίασε στο gaming κοινό της το δεύτερο κεφάλαιο της survival horror σειράς Resident Evil. Τώρα και ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια μπορούμε να ξανανιώσουμε την υπερένταση και τον τρόμο του survival horror χάρη στο Remake του RE2 και την μηχανή γραφικών RE Engine!

Ιστορία – Σενάρια

Στο Resident Evil 2 Remake ακολουθούμε τα χνάρια του Leon S. Kennedy και της Claire Redfield, οι δύο πρωταγωνιστές, των οποίων τα σενάρια αλληλεπικαλύπτονται. Αποστολή τους είναι να ξεφύγουν από τη μυστηριώδη αρρώστια που έχει ξεσπάσει στη Racoon City, μετατρέποντας του κατοίκους της σε τρομακτικά, αιμοβόρα ζόμπι.

Στην αρχή του παιχνιδιού μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες. Κάθε πρωταγωνιστής έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα διαφορετικά όπλα και NPCs, παρόλα αυτά, ο τρόμος, η μοναξιά και το αίσθημα της επιβίωσης αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά και των δύο σεναρίων. Καλά διαβάσατε… όπως και στο original game όταν ολοκληρώσουμε το σενάριο Α με τον έναν, παίρνουμε τον ρόλο του άλλου πρωταγωνιστή στο σενάριο Β, ώστε να ξεκλειδώσουμε το αληθινό endgame του παιχνιδιού. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν κάποια plot holes στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιος από τους δύο αντιμετώπιζε ένα συγκεκριμένα boss.

Συμπερασματικά, η πλοκή του RE2 κρατά σε εγρήγορση τον χρήστη καθ’όλη την  διάρκεια των δύο walkthrough, προσφέροντας έντονες στιγμές τρόμου και άγχους, βασιζόμενο όμως πάντα στο πρωτότυπο σενάριο.

Gameplay

Η ιστορία του RE2 κρατήθηκε ανέπαφη (σχεδόν) από την ομάδα ανάπτυξης του τίτλου. Το ίδιο όμως δεν μπορούμε να πούμε για το gameplay και φυσικά τα γραφικά του. To RE2 Remake άφησε πίσω του την σταθερή οπτική γωνία του original τίτλου, επιλέγοντας την οπτική τρίτου προσώπου, που πρωτοεμφανίστηκε στο RE4. Ως αποτέλεσμα ο χρήστης έχει μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις του, αλλά και την δυνατότητα εξερεύνησης του τοπίου με μεγαλύτερη ευχέρεια. Η εξερεύνηση των δωματίων του αστυνομικού τμήματος και η επίλυση των παζλ, αποτελούν το Α και το Ω του τίτλου.

Τα παζλ που θα συναντήσει ο χρήστης, για παράδειγμα, αποτελούν κώδικες και κλειδωμένες πόρτες, που χρειάζονται ορισμένα αντικείμενα και οδηγίες για να ξεκλειδώσουν. Για τον λόγο αυτό η καλή μνήμη και το καθαρό μυαλό του χρήστη αποτελούν τα κύρια όπλα για την επίλυση των γρίφων. Τα μονοπάτια όμως που οδηγούν από τον έναν γρίφο στον άλλον, είναι γεμάτα από επικίνδυνους εχθρούς. Ζόμπι, σκυλιά-ζόμπι, lickers και ο Mr X (Tyrant), θα σας κυνηγάνε καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για τον λόγο αυτό η καλή διαχείριση των αποθεμάτων αποτελεί και αυτή μέρος του RE2.

Στη διάθεσή μας θα έχουμε λίγα όπλα και σφαίρες καθώς και μετρημένα μέσα θεραπείας. Παρόλα αυτά στο standard επίπεδο δυσκολίας (υπάρχουν γενικά τρία), το παιχνίδι ήταν αρκετά γενναιόδωρο, αρκεί κάποιος να εξερευνήσει τους χώρους που ανακαλύπτει. Πολύτιμο εργαλείο, για αυτόν τον σκοπό, αποτελεί ο χάρτης που μας προσφέρεται και που δείχνει τόσο τα δωμάτια που έχουμε εξερευνήσει όσο και τις πόρτες που δεν έχουμε ακόμη ανοίξει.

Το ρετουσάρισμα του τίτλου περιλάμβανε επίσης αλλαγές και στην δυσκολία που αναφέραμε. Assisted, Standard και Hardcore στοχεύουν η κάθε μία σε διαφορετικό κοινό. Εμείς διαλέξαμε για το πρώτο run το standard mode, καθώς ναι μεν προσφέρει autosaves αλλά δεν βοηθά με το auto-aim. O χειρισμός των όπλων είναι αρκετά εύκολος, αλλά θα χρειαστεί καλή στόχευση λόγω της κινητικότητας των εχθρών. Αντίθετα, για τους βετεράνους της σειράς, το Hardcore mode είναι αυτό που ψάχνατε, καθώς επαναφέρει το παλιό τρόπο αποθήκευσης με τα μελάνια και τις γραφομηχανές. Στα αρνητικά του gameplay μπορούμε να τονίσουμε την μειωμένη κινητικότητα των χαρακτήρων, αν και αποτελεί μέρος του παιχνιδιού, αλλά και ο περιορισμός των lickers σε ορισμένα δωμάτια. Επίσης, ως προς την διαχείριση των αντικειμένων, θα προτιμούσαμε ένα πιο τακτοποιημένο menu.

Γραφικά και Ήχος

Το Remake του Resident Evil 2 εντυπωσιάζει κυρίως ως προς τον τεχνικό τομέα του, παρουσιάζοντας το original RE2 από την σκοπιά των γραφικών του 2019. Στην απλή έκδοση του PS4 δοκιμάσαμε, το παιχνίδι αγγίζει σχεδόν πάντα τα 60fps και προσφέρει ατμοσφαιρικές στιγμές τρόμου, όπως μόνο η σειρά Resident Evil θα μπορούσε να αποδώσει.

Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, παρμένες από το δικό μας walkthrough, το σκοτάδι και ο φωτισμός του παιχνιδιού, καθώς και η μουσική υπόκρουση με τους ήχους του περιβάλλοντος δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για την δημιουργία ενός απίστευτου survival τίτλου. Εντυπωσιακότερη εικόνα του παιχνιδιού αποτελεί ο διάδρομος του δευτέρου ορόφου όπου οι ακτίνες του φεγγαρόφωτος τονίζουν τις κηλίδες αίματος στους τοίχους και το πάτωμα, προοικονομώντας την εξέλιξη της ιστορίας. To μόνο αρνητικό αποτελεί η επανάληψη των προσώπων των ζόμπι σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού.

Ως προς τον ηχητικό τομέα, προτείνουμε ο χρήστης να δοκιμάσει το παιχνίδι με ακουστικά, καθώς ο 3D ήχος του RE2 αποτελεί και αυτός αρωγός στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε ζωντανοί από την Racoon City. Χάρη σε αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε την απόσταση πολλών εχθρών, ειδικά του Mr X, ενώ προσθέτει ακόμη πιο πολλή ατμόσφαιρα στο ήδη εντυπωσιακό αυτό Remake.

Διάρκεια

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το RE2 Remake περιλαμβάνει δύο σενάρια από την οπτική των δύο πρωταγωνιστών. Στο τέλος του πρώτου σεναρίου, διάρκειας για μας περίπου 10 ωρών, μας δόθηκε η δυνατότητα να ξαναζήσουμε το Β μέρος του παιχνιδιού, με σαφώς μικρότερη διάρκεια, καθώς γνωρίζαμε πλέον τα περισσότερα μονοπάτια.

Γενικά το Remake προσφέρεται, όπως και το πρωτότυπο, για πολλαπλές δοκιμές, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.