Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τιμές των καρτών γραφικών, ειδικά για τα high-end μοντέλα όπως η Nvidia RTX 4090, εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Τώρα, οι τιμές αυτές αυξάνονται και πάλι, οδηγούμενες από διαφορετική αιτία. Αυτά είναι αποθαρρυντικά νέα για όσους σκοπεύουν να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους, ιδιαίτερα για όσους εξετάζουν την αγορά μιας RTX 4090.

Για παράδειγμα, στο Newegg παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε διάφορα μοντέλα RTX 4090. Πάρτε ως παράδειγμα το Zotac Gaming AMP Extreme AIRO: η τιμή του ήταν στα 1.650 δολάρια τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει εκτιναχθεί στα 1.930 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 17%.

Η ανησυχία δεν τελειώνει με τις τιμές. Η διαθεσιμότητα είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Μεγάλοι λιανοπωλητές εμφανίζουν όλα τα μοντέλα RTX 4090 ως εξαντλημένα. Η αγορά αυτών των καρτών από διάφορα σημαντικά marketplace έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, ανεξάρτητα από την προσφερόμενη τιμή.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η 24GB Gigabyte GeForce RTX 4090 GDDR6X Aorus Xtreme Waterforce (rev. 1.0) ανέβηκε από τα περίπου 2.000 ευρώ που κόστιζε τον Μάϊο στα σχεδόν 2.500 ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα μοντέλα της GPU.

Είναι ενδιαφέρον ότι άλλες GPU, τόσο της Nvidia όσο και της AMD, παραμένουν σχετικά ανεπηρέαστες. Οι τιμές τους σε διάφορους ιστότοπους είναι στην προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης του κατασκευαστή (MSRP) ή κάτω από αυτήν.

Τι προκαλεί αυτή την κρίσιμη κατάσταση για την Nvidia RTX 4090; Ίσως συνδέεται με την πρόσφατη απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εξαγωγή καρτών γραφικών με δυνατότητα AI στην Κίνα.

Αν και η απαγόρευση στόχευε κυρίως τις εξειδικευμένες GPU AI της Nvidia, όπως η A100, συμπεριλήφθηκε και η RTX 4090. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, όπου οι τιμές της συγκεκριμένης κάρτας διπλασιάστηκαν σχεδόν εν μία νυκτί, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές και τη διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ και άλλες περιοχές.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή και δεν θα βιώσουμε τις εκτεταμένες ελλείψεις και αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή της αρχικής έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, ή της εποχής που τα κρυπτονομίσματα γνώριζαν άνθιση. Ωστόσο, με την περίοδο των διακοπών να πλησιάζει, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω προκλήσεις τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.