Skip to content

Διέρρευσε το roadmap της Qualcomm για το H2 2015. Έρχεται ο Snapdragon 820 και είναι πολύ δυνατός

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Διέρρευσε το roadmap της Qualcomm για το H2 2015. Έρχεται ο Snapdragon 820 και είναι πολύ δυνατός

Διέρρευσε το roadmap της Qualcomm για το δεύτερο μισό του 2015 και μας αποκαλύπτει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Με βασικότερο τον διάδοχο του Snapdragon 810.

Έτσι λοιπόν στο δεύτερο μισό του 2015 θα δούμε τον Snapdragon 820, ο οποίος θα είναι στα 14nm και θα είναι κατασκευασμένος  στην Samsung και την GlobalFoundries. Το εν λόγω Chip θα είναι το πρώτο που θα φτιαχτεί με την αρχιτεκτονική Taipan, στα 64bit.

Η Qualcomm μπορεί να έχει κατακτήσει την αγορά με chipsets που φέρουν πυρήνες Krait, αλλά η μετάβαση στα 64bit την αναγκάζει να κινηθεί προς τους δικούς της πυρήνες Taipan. Από ότι φαίνεται τώρα αναγκάστηκε να βγάλει τον Snapdragon 810 με Cortex A53 και Cortex A57 πυρήνες, γιατί απλά οι Taipan δεν ήταν έτοιμοι. Έτσι λοιπόν ο Snapdragon 820 θα έχει 8 TS2 πυρήνες υψηλής απόδοσης, σηματοδοτώντας το τέλος των Krait πυρήνων. Πιθανότατα να δούμε το νέο chipset της εταιρίας στο Galaxy Note 5 και σε όλες τις ναυαρχίδες που θα ανακοινωθούν από την IFA 2015 και μετά.

snapdragon-h1

Η μετάβαση στα 14nm θα φέρει βελτιώσεις, όχι μόνο σε επιδόσεις, αλλά και σε κατανάλωση. Ενδιαφέρον έχει η απόφαση της εταιρίας για συνεργασία με την Samsung και την GlobalFoundries για την κατασκευή των chips, αφήνοντας απ’έξω την TSMC.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Snapdragon 820 έχουμε Adreno 530 για GPU, υποστήριξη σε LPDDR4 RAM καθώς και MDM9X55 LTE-A Cat.10 Qualcomm modem.

Εκτός από τον Snapdragon 820, η εταιρία έχει στα πλάνα της και τον Snapdragon 815, ο οποίος θα έχει 4 TS1 πυρήνες και 4 TS2 πυρήνες, σε big.LITTLE στήσιμο, ενώ η GPU του θα είναι η Adreno 450. Η RAM και το modem θα είναι ίδια με τον Snapdragon 820. H βασική διαφορά είναι πως ο Snapdragon 815 θα είναι στα 20nm.

Στο Roadmap βλέπουμε και τον Snapdragon 616, με 8 πυρήνες ARM Cortex-A53 να τρέχουν σε ταχύτητες από 1.8GHz μέχρι 2.2GHz. Τα γραφικά θα αναλάβει μια Adreno 408 και θα έχουμε συνδεσιμότητα σε δίκτυα LTE Cat.6. Ο επεξεργαστής θα είναι στα 28nm.

Στο Roadmap βλέπουμε και τους Snapdragon 620, 625 και 629. Ο 620 είναι 4πύρηνος με πυρήνες Taipan και Adreno 418 για GPU. Θα υποστηρίζει δίκτυα LTE Cat.10 και θα έχει LPDDR3 μνήμες. Οι 625 και 629 θα είναι στα 20nm και θα διαθέτουν 8 πυρήνες, Adreno 418 για GPU και LPDDR4 μνήμες. Θα παίζουν και αυτοί σε δίκτυα LTE Cat.10.

H διαρροή έρχεται από την Κίνα, κάτι που είναι λογικό, αφού εκεί κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των Qualcomm chips. Πλέον όλα δείχνουν πως οι συσκευές του πρώτου μισού του χρόνου θα είναι αρκετά πιο αδύναμες από του δεύτερου μισού. Αν η MWC αναμένεται δυνατή, τότε η IFA θα είναι απίστευτη!

qualcomm-SoC-2015

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.