Φαίνεται ότι η CloudMosa, δεν έχει πάρει το μάθημα της Nextbit και σύντομα θα ξεκινήσει στο Kickstarter καμπάνια για ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Puffin OS, το οποίο θα είναι άρρηκτα δεμένο με το cloud. Βασίζεται στο Android και θα εστιάζει κυρίως σε web apps. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που το περισσότερο computation θα λαμβάνει χώρα σε cloud servers, οι συσκευές της εξοπλισμένες με το λειτουργικό, θα μπορούν να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από πολλά Android smartphones που κοστίζουν πολλά περισσότερα χρήματα.

Σαν απόδειξη μάλιστα των όσο ισχυρίζεται, παραθέτει και ένα benchmark (το Jetstream είναι ένα javascript benchmark, επομένως υπολογίζει τις επιδόσεις του browser). Επιπλέον, η τεχνολογία της Puffin συμπιέζει ιστοσελίδες για τη μείωση της χρήσης δεδομένων. Αν και δεν θέλουμε να φανούμε αρνητικοί, υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη μετάβαση σε web apps, χωρίς όμως επιτυχία, όπως τα firefox OS phones. Όσον αφορά τις καλύτερες επιδόσεις χάρη στο cloud computing, όλα εξαρτώνται από το latency. Η Cloudmesa ισχυρίζεται ότι τα web apps έχουν και άλλα πλεονεκτήματα, εγκαθίστανται άμεσα και δεν καταλαμβάνουν χώρο. Αλλά από τη στιγμή που μια κάρτα 128GB έχει γίνει αρκετά φθηνή, δεν αποτελεί πρόβλημα για πολλούς. Επιπλέον το caching αρχείων σε τοπικά μέσα αποθήκευσης σημαίνει γρηγορότερους χρόνους εκκίνησης.

Προς το παρόν δεν αναφέρεται το κόστος χρήσης του λειτουργικού. Θα είναι επί πληρωμή, καθώς πίσω από την Cloudmesa βρίσκεται επενδυτική εταιρεία. Πάντως η technical preview μπορεί να εγκατασταθεί προς το παρόν σε Nokia 1 και Xiaomi Redmi Go.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.