Λίγο μετά την διάθεση του Android 9 Pie τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε γράψει αναλυτικά εδώ στο techmaniacs.gr πως το νέο λειτουργικό σύστημα της Google, χρησιμοποιεί την AI για δυο νέα features: Το Adaptive Battery και για το Adaptive Brightness. Η Google ανακάλυψε σε εσωτερικές δοκιμές που έκανε ότι το Adaptive Battery είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης της CPU και ως και 10% μείωση των background δεδομένων.

Μετά την αναβάθμιση σε Android Pie, οι περισσότεροι χρήστες, σύμφωνα με το venturebeat είδαν είτε μια μικρή βελτίωση, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι δεν διαπίστωσαν κάποια διαφορά στην αυτονομία της μπαταρίας.  Σε γενικές η ιστοσελίδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Λίγο μετά την παρουσίαση των Pixel 3 και Pixel 3XL, οι πρώτοι κάτοχοι ανέφεραν ότι σε καμιά περίπτωση δεν περιμένουν η συσκευή να τους βγάλει όλη την ημέρα.

Υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις πάνω σε αυτό το πρόβλημα, στο Reddit, στα Pixel forums και στον issue tracker της Google. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε προβλήματα με τη διάρκεια μπαταρίας μετά την αναβάθμιση στο Android Pie. Το Venturebeat από την μεριά του επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικού προβλήματος στα Google Pixel 2XL και Pixel 3.

Άραγε φταίει το Adaptive Battery;

Δεδομένου ότι το Adaptive Battery είναι το κύριο στοιχείο που στο Android Pie βελτιώνει τη διάρκεια μπαταρίας, πολλοί υποπτεύονται ότι μπορεί να φταίει αυτό, ωστόσο και πάλι η απενεργοποιήσή του δεν φαίνεται να βοηθά. Το πρόβλημα είναι μοναδικό στο Android Pie, με την κατανάλωση να φθάνει το 10%-20% σε μόλις μια ώρα.

Τα Media apps φαίνεται ότι έχουν μερίδιο ευθύνης

Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των χρηστών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι τα media apps. Όπως για παράδειγμα, το Google Play Music, το Youtube, το Spotify και γενικώς οτιδήποτε προβαίνει στην αναπαραγωγή ήχου και βίντεο. Οι περιορισμοί του Android όσον αφορά τις διεργασίες στο background εξαιρούνται από τις εφαρμογές που έχουν ως target παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού. Αυτό όμως αλλάζει από αυτόν τον μήνα: Το Google Play απαιτεί οι νέες εφαρμογές να έχουν ως ελάχιστο target το Android 8.0 (API level 26) από την 1 Αυγούστου του 2018 και ότι τα app updates θα πρέπει να έχουν ως target το Android 8 από την 1 Νοεμβρίου.

Τι μπορείς να κάνεις!

Αρχικά έλεγξε μήπως υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για τις εφαρμογές σου και ιδίως για τα Media apps. Μια προσωρινή λύση είναι να διατηρήσεις ανοιχτό το battery saver για όλη την ημέρα. Το feature αυτό:

  • Περιμένει μέχρι να κοιτάξεις μια εφαρμογή για να γίνει η ανανέωση του περιεχομένου, όπως τα email apps.
  • Σταματά τη χρήση των Location services όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.
  • Σταματά τις διεργασίες στο background εκτός και αν απενεργοποιήσεις το battery optimization.

Επιπλέον, αξίζει να απενεργοποιήσεις το Adaptive Brightness. Και πάλι όμως, κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί για όλους. Σαν έσχατη λύση, κάνε ένα factory reset για να ξεκινήσεις με νέα εγκατάσταση του Android Pie. Από την μεριά της πάντως η Google αναφέρει ότι παρακολουθεί το πρόβλημα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.