Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις σε έναν Google λογαριασμό είναι ο δωρεάν έλεγχος ασφαλείας, όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου. Σου δείχνει ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σου και, γενικότερα, εμφανίζει σημαντικές προειδοποιήσεις ασφαλείας που απαιτούν την προσοχή σου. Παράλληλα, παρουσιάζει τις τρίτες εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου.
Το Gmail, όμως, διαθέτει πλήθος ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες αγνοούμε αν δεν ψάξουμε αρκετά καλά. Μια τέτοια ρύθμιση είναι αυτή που επιτρέπει σε τρίτους να στέλνουν μηνύματα μέσω του δικού σου λογαριασμού. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει ακριβώς αυτό και πώς θα αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο Gmail σου εν αγνοία σου;
Οι εκχωρημένοι λογαριασμοί και η παγίδα του κωδικού
Ο λόγος για τους λεγόμενους «εκχωρημένους λογαριασμούς» (delegated accounts), οι οποίοι σου δίνουν τη δυνατότητα να παραχωρήσεις σε κάποιον τρίτο πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Αυτός θα μπορεί να διαβάζει τα μηνύματα χωρίς να χρειαστεί το password σου. Θα μπορεί, δηλαδή, να βλέπει τα εισερχόμενα μηνύματα, αλλά και κάθε συζήτηση εντός του Gmail σου. Από εκεί ακριβώς μπορούν να συντάξουν emails και να τα στείλουν, σαν να προέρχονται από τη δική σου διεύθυνση.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα υποστήριξης της Google, επιτρέπονται έως 10 λογαριασμοί σε έναν προσωπικό λογαριασμό Gmail. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι η αλλαγή του password δεν ανακαλεί την πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Κατά την άποψή μας, το εν λόγω χαρακτηριστικό δείχνει ίσως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους λόγους για τους οποίους το password και το 2FA δεν καλύπτουν τα πάντα γύρω από την ασφάλεια του λογαριασμού σου.

Πώς να ελέγξεις ποιος έχει πρόσβαση στο Gmail σου
Για να μπορέσεις να δεις και εσύ αν κάποιος λογαριασμός διαβάζει τα μηνύματά σου και αν έχει δοθεί τέτοια άδεια, οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνεις είναι πολύ απλές:
- Ανοίγεις το Gmail σε κάποιον υπολογιστή.
- Επάνω δεξιά, στο εικονίδιο με το γρανάζι, επιλέγεις «Ρυθμίσεις» και στη συνέχεια «Δείτε όλες τις ρυθμίσεις».
- Κάνεις κλικ στην καρτέλα «Λογαριασμοί και εισαγωγή» (ή «Accounts and Import» στα αγγλικά).
- Στην ενότητα «Παραχωρήστε πρόσβαση στον λογαριασμό σας» (Grant access to your account), βλέπεις αναλυτικά ποιοι έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου.