Βαρύ είναι το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Apple, με το ποσό να φτάνει τα 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Apple βρέθηκε να κάνει κατάχρηση της θέσης της στην αγορά για την διανομή υπηρεσιών streaming μουσικής στο iOS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε πως η Apple έθεσε περιορισμούς στους προγραμματιστές, αποτρέποντάς τους από το να ενημερώσουν τους χρήστες iOS, σχετικά με τις εναλλακτικές και τις φθηνότερες συνδρομές, εκτός των εφαρμογών. Αυτό οδήγησε τους χρήστες στο να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τις υπηρεσίες streaming μουσικής.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα διαπίστωσε ότι “η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να ενημερώνουν πλήρως τους χρήστες iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός εφαρμογής και να παρέχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής σε τέτοιες προσφορές”, αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου της επιτροπής.

Το πρόβλημα είναι πως οι συνδρομές σε αυτές τις υπηρεσίες, πληρώνονται μέσω του App Store, ενώ οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν συνδρομές φθηνότερα μέσω των σελίδων των εταιριών όπως το Spotify. Για αυτή την επιλογή όμως η Apple δεν ενημέρωνε ποτέ το κοινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Apple δεν επιτρέπει οποιαδήποτε διαφήμιση, προφανώς για το οικονομικό της κέρδος.

Στο επίκεντρο των παραπόνων είναι το Spotify που έχει ανοίξει πόλεμο με την Apple και από ότι φαίνεται κερδίζει, τουλάχιστον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, είναι πως το Spotify δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους χρήστες που έχουν κάνει εγγραφή στην υπηρεσία μέσω App Store, ώστε να τους ενημερώσει για φθηνότερα πακέτα ή για προσφορές, όπως επίσης και για εναλλακτικά πακέτα που ίσως ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Apple θέτει αθέμιτους όρους συναλλαγών, «δεν είναι απαραίτητες ούτε αναλογικές για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων της Apple». Αυτός βέβαια είναι και ένας τρόπος να προωθήσει το δικό της Apple Music έναντι του Spotify, του Tidal και άλλων υπηρεσιών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα των χρηστών iOS, που δεν έχουν την επιλογή να ενημερωθούν για να αγοράσουν συνδρομές φθηνότερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε:

«Οι developers δεν επιτρεπόταν να ενημερώνουν τους χρήστες μέσα από τις δικές τους εφαρμογές αν υπήρχαν φθηνότερες τιμές για την ίδια συνδρομή που επιθυμούσαν στο διαδίκτυο.

Επίσης, δεν επιτρεπόταν να περιλαμβάνουν συνδέσμους στις εφαρμογές τους για να μεταφέρουν τους καταναλωτές στις ιστοσελίδες τους και να πληρώνουν εκεί χαμηλότερες τιμές εκεί».

https://twitter.com/vestager/status/1764637807388065817

Θα πρέπει να πούμε βέβαια πως το πρόστιμο δεν είναι άμεση αποζημίωση των πελατών της Apple που θίγονται από τις πολιτικές της Apple, όμως αντιστοιχεί στο 0.5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει στην Apple πως λαμβάνει σοβαρά αυτές τις υποθέσεις.

Η Apple αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση, υποστηρίζοντας πως παραβλέπει τα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές από το App Store. Από την άλλη το Spotify πανηγυρίζει, καλωσορίζοντας την απόφαση σαν μια νίκη της ελεύθερης αγορά, όπου οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν συνειδητά τις αγορές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.