Στο WhatsApp, που ανήκει στο Facebook, επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, για παράβαση των κανόνων προστασίας δεδομένων. Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) εξέδωσε το πρόστιμο, επειδή το WhatsApp Ireland δεν έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες προστασίας δεδομένων στους χρήστες και δεν τήρησε τις υποχρεώσεις διαφάνειας.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει εκδοθεί ποτέ από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) και το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε οργανισμό σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ για την προστασία δεδομένων.

Η απόφαση αναφέρει ότι το WhatsApp απέτυχε να επεξεργαστεί τα δεδομένα των χρηστών με νόμιμο, δίκαιο και διαφανή τρόπο· απέτυχε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής των δεδομένων σε συνοπτική, διαφανή, κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή, χρησιμοποιώντας σαφή και απλή γλώσσα· απέτυχε να ενημερώσει τους χρήστες ότι αποθηκεύτηκαν τα δεδομένα τους, να δώσει στοιχεία επικοινωνίας, να αναφέρει τους σκοπούς συλλογής των δεδομένων και ποιος τα λαμβάνει· απέτυχε να ενημερώσει τους χρήστες όταν τα προσωπικά τους δεδομένα ελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από τρίτους· απέτυχε να ενημερώσει τους χρήστες από πού προήλθαν αυτά τα δεδομένα.

Όλα ξεκίνησαν το 2018 και τον Ιούλιο, σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, δόθηκε εντολή στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) να επανεκτιμήσει και να αυξήσει το αρχικά προτεινόμενο πρόστιμό. Με βάση αυτό, το πρόστιμο έφτασε τα 225 εκατομμυρίων ευρώ. Το WhatsApp λέει ότι το πρόστιμο είναι “εντελώς δυσανάλογο” και πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα εν λόγω ζητήματα σχετίζονται με τις πολιτικές που ίσχυαν το 2018, προσθέτοντας ότι “το WhatsApp δεσμεύεται να παρέχει μια ασφαλή και ιδιωτική υπηρεσία. Συμπληρώνει ότι “Έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι διαφανείς και περιεκτικές, και θα συνεχίζουμε με την ίδια τακτική.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.