Η Google από το 2012, έχει ως στόχο να αναπτύξει νέα προγράμματα και πλατφόρμες  σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό παρέχει τη δυνατότητα στα smartphones να αντιλαμβάνονται το χώρο γύρω τους  σε μια νέα διαδραστική εμπειρία  και ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο στη Google X . Το 2014 η ομάδα ATAP(Advanced Technology and Projects) της Google ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο βασισμένο στην τεχνολογία AR  με την ονομασία Project Tango.

Η βασική ιδέα του project είναι να παρέχει στο κινητό σας την εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητας(AR) και να κατανοεί το περιβάλλον του χρήστη σε σχέση με αυτόν. Το ιδιαίτερο σε αυτή τη νέα τεχνολογία είναι πως το κινητό σας  κατέχει χωροταξική αντίληψη αλλά και τη δυνατότητα εκμάθησης του χώρου με αποτέλεσμα να τη χαρτογραφεί και να θυμάται την περιοχή διαδρασής του. Το χαρακτηρίζει η θέση και ο προσανατολισμός του μέσα στο χώρο ενώ οι βασικές τεχνικές  λειτουργίας και λήψης πληροφοριών παρέχονται από:

  • Ανίχνευση κίνησης, όπου μέσω του επιταχυνσιομέτρου και του γυροσκοπίου επιτυγχάνεται η αντίληψη της κίνησης του κινητού.
  • Εκμάθηση περιοχής, καθώς αποθηκεύονται πληροφορίες με σκοπό την χαρτογράφηση και απομνημόνευση του χώρου.
  • Αντίληψη του βάθους, η οποία μέσω RealSense 3D Cam ανιχνεύει και μετράει αποστάσεις στις επιφάνειες και στο περιβάλλον του.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρέχουν αυτονομία στο κινητό με 3 άξονες προσανατολισμού και 3 άξονες κίνησης. Ταυτοχρόνως αποθηκεύει λεπτομερείς τρισδιάστατες πληροφορίες.

Οι τομείς που μπορεί να λάβει χώρα το Project Tango είναι πολλοί και οι εφαρμογές άπειρες. Η εμπειρία που προσφέρει στο gaming είναι μοναδική, ωθώντας τη διάδραση των χρηστών με το ψηφιακό και πραγματικό κόσμο σε πρωτοφανές επίπεδο.  Στους τομείς των επιστημών και μηχανικής η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα προσομοίωσης αντικειμένων στο χώρο (πχ. κτίρια, χάρτες, μέτρηση χώρου). Ενδιαφέρον προοπτικές παρουσιάζει και στην ιατρική καθώς  ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lincoln δημιούργησαν εφαρμογή για άτομα με μειωμένη όραση.

Ήδη από το ξεκίνημα της η Google προτρέπει start up εταιρίες να ασχοληθούν ενώ παράλληλα τρέχει διαγωνισμούς ανάπτυξης εφαρμογών για χρήση του Project. Πρόσφατα η Intel και η Qualcomm ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν συσκευές που θα τρέχουν το Project Tango. Στην αγορά έως τώρα έχουν παρουσιαστεί μόνο 2 μοντέλα με τη δυνατότητα χρήσης του Project Tango, το Lenovo Phab 2 Pro και το Asus Zenfone AR, ενώ στο μέλλον αναμένουμε ακόμα περισσότερα.

Η επαυξημένη πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες μας με τα smartphones. Το Project Tango αφήνει πολλές προσδοκίες για τη συνέχεια που περιμένει να τις ανακαλύψουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.