Το 2018, βρέθηκε στην Σιβηρία ένα σκουλήκι 46.000 ετών, μέσα σε πάγο. Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να ανακτήσει το προϊστορικό σκουλήκι και να το μελετήσει. Το αρχαίο ζώο φαίνεται πως ανήκει στην οικογένεια Panagrolaimus και βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου σε πάγο, εδώ και 46.000 χρόνια. Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως σήμερα έρχονται νέες πληροφορίες που φαντάζουν σενάριο ταινίας τρόμου, αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν το σκουλήκι στη ζωή, σπάζοντας κάθε ρεκόρ με τεράστια διαφορά. Για να έχουμε μια κλίματα σύγκρισης, το ρεκόρ μέχρι σήμερα ήταν τα 39 έτη και αυτή εκτινάχτηκε στα 46.000 έτη με την “ανασταση” του σκουληκιού από την Σιβηρία.

Αφού το σκουλήκι ήρθε στην ζωή, οι επιστήμονες της ομάδας το αναπαρήγαγαν, φτάνοντας τις 100 γενεές, ώστε να αναλύσουν το γονιδίωμα του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο είδος, που πήρε την ονομασία Panagrolaimus Kolymaensis. Με αυτό τον τρόπο είδαν ποια θα ήταν η τωρινή κατάσταση του ζώου, αν είχε εξελιχθεί για 46.000 χρόνια.

Το σκουλήκι βρισκόταν σε βάθος 40 μέτρων από την επιφάνεια. Το DNA του είναι πολύ κοντά σε αυτό που βρίσκουμε στους εδαφοσκώληκες, όμως έχει και γονίδια που παραπέμπουν σε επιβίωση σε πολύ πιο ακραία περιβάλλοντα. Αυτά τα γονίδια είναι πιθανότατα αυτά που του επέτρεψαν να αναστηθεί μετά από τόσα χρόνια, κάτι το οποίο ερευνούν τώρα οι επιστήμονες.

Η έρευνα πάνω στο διάσημο πλέον σκουλήκι, έγιναν για να κατανοήσουμε παραπάνω την εξελικτική διαδικασία. Προφανώς όλα αυτά αποτελούν θετική εξέλιξη για την επιστήμη, αρκεί να μην έχουμε σενάριο ταινίας με αρχαία ζώα να δραπετεύουν από το εργαστήριο.

Πέρα από την πλάκα, το να έχουμε έναν έμβιο οργανισμό αυτής της ηλικίας για μελέτη, θα μας δώσει πολλά δεδομένα γύρω από την εξελικτική διαδικασία, που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς τομείς, όπως η ιατρική.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.