Πρόσφατα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας της ESET αποκάλυψαν τρεις κακόβουλες εφαρμογές που παραμονεύουν στο οικοσύστημα του Android και αποτελούν σοβαρή απειλή για τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Μεταμφιεσμένες ως ακίνδυνες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτές οι εφαρμογές κρύβουν το ύπουλο κακόβουλο λογισμικό XploitSPY, σχεδιασμένο για να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων για πρόσβαση σε οικονομικές εφαρμογές.

Παρά τις άγρυπνες προσπάθειες της Google μέσω του Play Protect, το οποίο σαρώνει αυστηρά τις εφαρμογές για πιθανές απειλές, αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές με το XploitSPY κατάφεραν να ξεφύγουν από τις άμυνες της εταιρείας και του λειτουργικού. Αν βρείτε κάποια από τις παρακάτω εφαρμογές εγκατεστημένη στην Android συσκευή σας, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβετε άμεση δράση:

  • Dink Messenger
  • Sim Info
  • Defcom

Παρόλο που η Google έχει αφαιρέσει αυτές τις εφαρμογές από το Play Store, εάν παραμένουν στη συσκευή σας, παραμένουν ένας ισχυρός αγωγός για τους χάκερς που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία σας. Η έρευνα της ESET εντοπίζει την προέλευση αυτής της κακόβουλης εκστρατείας πίσω στο Νοέμβριο του 2021.

Για να διασφαλίσετε την ψηφιακή σας ακεραιότητα, απεγκαταστήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές που κρύβουν το XploitSPY από την Android συσκευή σας. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Πηγαίνετε στη διαδρομή “Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Δείτε όλες τις εφαρμογές”.
  2. Κάντε κύλιση στη λίστα και εντοπίστε τις προαναφερθείσες εφαρμογές, μία προς μία.
  3. Πατήστε την κάθε εφαρμογή χωριστά και πατήστε το κουμπί “Απεγκατάσταση” ή το εικονίδιο με τον κάδο, ανάλογα τη ROM.
  4. Επιβεβαιώστε την απεγκατάσταση στο πλαίσιο θα ανοίξει στην οθόνη.

Η επαγρύπνηση είναι υψίστης σημασίας για τον εντοπισμό πιθανών μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό. Προσέξτε τις ακόλουθες ενδείξεις, διότι αποτελούν σημείο αναφορά ότι η συσκευή σας μπορεί να έχει παραβιαστεί:

  • Υποτονικές επιδόσεις και μειωμένες ταχύτητες διαδικτύου.
  • Μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στις ρυθμίσεις του συστήματος.
  • Ταχεία εξάντληση της μπαταρίας.

Επιπλέον, ανεξήγητες συναλλαγές ή περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας. Εκτός από τις λήψεις εφαρμογών, η διείσδυση κακόβουλου λογισμικού μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένων συνημμένων email, κακόβουλων διαδικτυακών διαφημίσεων, ή παραπλανητικών ιστότοπων.

Παραμένοντας ενήμεροι και αντιμετωπίζοντας άμεσα τυχόν σημάδια παραβίασης, ως χρήστες μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνά σας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο, λογισμικά όπως το XploitSPY στο Android, και να διαφυλάξετε τα ψηφιακά σας περιουσιακά στοιχεία, και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.