Πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στην πληροφορία πως ένα smartphone της Oppo με 10GB RAM θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο του. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ποσότητα. Αλλά η ερώτηση που προκύπτει, πόση RAM χρειάζεται ένα Android smartphone στη πραγματικότητα;

Πως η RAM λειτουργεί σε ένα smartphone του Android!

Για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα, θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά πως λειτουργεί η RAM στο Android. Αν γνωρίζεις από συστήματα των Windows θα ξέρεις ότι όσο περισσότερη RAM έχεις είναι στη πράξη καλύτερα, καθώς όσο περισσότερη ελεύθερη έχεις στο σύστημά σου, τόσο καλύτερα αυτό θα αποκρίνεται.

Στο Android, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το Android βασίζεται στο Linux kernel που λειτουργεί υπό εντελώς διαφορετικό set κανόνων σε σχέση με τα συστήματα που βασίζονται σε Windows. Και όσον αφορά τη RAM αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ισχύει: Η ελεύθερη RAM είναι απλά ξόδεμα μνήμης RAM. Επομένως, στο Android δεν υπάρχει λόγος να προβαίνεις σε εκκαθάριση της RAM προκειμένου να φορτώσουν άλλες εφαρμογές, η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα.

Έχοντας σημειώσει όλα τα παραπάνω, η λίγη RAM είναι αλήθεια ότι θα προκαλέσει προβλήματα. Αν το σύστημα δεν έχει αρκετή RAM για να λειτουργήσει, μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει πρόβλημα, τα apps που τρέχουν στο background θα κλείσουν και κάτι τέτοιο σίγουρα δεν το θέλεις.

Ένα τέτοιο πρόβλημα, είχε αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο, σε Android συσκευές, όταν έκανε το επίσημο ντεμπούτο του το Lollipop, καθώς χαρακτηριζόταν από μια πολύ πιο επιθετική διαχείριση της μνήμης σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Από τη στιγμή, που τα περισσότερα τηλέφωνα τότε, περιοριζόταν σε 2GB RAM, κάτι τέτοιο αποτέλεσε ένα πραγματικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρησιμοποιούσε τους χάρτες και είχε τη μουσική στο background, το τελευταίο θα έκλεινε από το λειτουργικό, “σκοτώνοντας” το playback μουσικής. Αν η Μουσική δούλευε στο foreground και οι χάρτες στο background, το λειτουργικό θα σκότωνε τους χάρτες. Ήταν εξαιρετικά εκνευριστικό εκείνη την περίοδο. Η λύση, ήταν η περισσότερη RAM.

Υπερβολικά μεγάλη μνήμη δεν είναι κακό πράγμα, απλά δεν χρειάζεται!

Σε μια εποχή όπου πολλά laptops κάνουν το ντεμπούτο τους ακόμη με 8GB ή 4GB σε μερικές περιπτώσεις, θα πρέπει να αναρωτηθείς, γιατί ένα smartphone θα χρειαζόταν 10GB; Η απάντηση είναι μια, δεν χρειάζεται. Τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι από εκείνα τα features που χρησιμοποιούνται σε τακτικές εμπορικής προώθησης. Θα χρησιμοποιήσεις ποτέ τόσο πολύ RAM; Όχι, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ορισμένα τηλέφωνα, χρειάζονται περισσότερη RAM από άλλα. Ένα Pixel smartphone vs ένα Galaxy smartphone. Η Samsung τείνει να περιλαμβάνει πολλά πρόσθετα features στις συσκευές της. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο βαρύ λειτουργικό σύστημα, που απλά χρειάζεται περισσότερη RAM για να λειτουργήσει καλά. Τα Pixels τρέχουν stock Android, που είναι πολύ πιο ελαφρύ από το Samsung Experience. Και μάλιστα, υπάρχει και μια light έκδοση του Android, που έχει σχεδιαστεί να τρέχει σε συστήματα με 1GB RAM.

Τα 10GB σίγουρα προς το παρόν δεν χρειάζονται αγαπητή Oppo. Αυτή τη στιγμή, η κανονικότητα είναι τα 4GB, αν και βρισκόμαστε σε μια μεταβατική βάση όπου τα 6GB θα θεωρούνται η κανονικότητα σύντομα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.