Κάθε χρόνο κυκλοφορούν αναλύσεις για τους κωδικούς ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι χρήστες και τα αποτελέσματα δεν είναι ποτέ απογοητευτικά – πάντα στους top κωδικούς είναι το “123456” και το “password”. Οι πιο ψαγμένοι βάζουν και έναν αριθμό στο password και το κάνουν “password1” – κάτι σαν το “HarisGR86” των usernames.

Η εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας στον διαδίκτυο και τον κυβερνοχώρο Hive Systems παρουσίασε τον ανανεωμένο πίνακα για το πόσο εύκολα σπάνε τα password ανάλογα με τη σύνθεση τους. Στα θετικά, το “password1” είναι πιο ασφαλές από το “123456”. Ουσιαστικά, το “123456” μπορεί να το σπάσει ένας χάκερ αμέσως, ενώ αν το κάνεις “123456789098” τότε θα χρειαστεί δύο δευτερόλεπτα.

Αν θες κάτι πιο ασφαλές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κωδικό με μικρά γράμματα. Το “password” θα το σπάσει ένας χάκερ άμεσα, αλλά αν το κάνεις “passwords” τότε θα χρειαστεί 10 δευτερόλεπτα. Πολύ καλύτερα ακόμα και από το “123456789098”. Βέβαια αν συνδυάσεις μικρά και μεγάλα γράμματα για να φτιάξεις έναν κωδικό με 8 χαρακτήρες, τότε θα βάλεις τον χάκερ να ρίξει δουλειά 7 λεπτών.

Οι πιο ασφαλείς κωδικοί είναι ξεκάθαρα αυτοί που περιέχουν αριθμούς, μικρά και μεγάλα γράμματα, καθώς και σύμβολα. Είναι καλύτερα να έχει έναν κωδικό 7 χαρακτήρων με αυτά τα στοιχεία (31 δευτερόλεπτα για την παραβίαση) από το να έχει το “passwords”. Ο μικρότερες πραγματικά πιο ασφαλής κωδικός πρέπει να περιέχει 11 χαρακτήρες και θέλει 34 χρόνια για να παραβιαστεί, ενώ αν προσθέσεις έναν χαρακτήρα ακόμα ο χρόνος αυξάνεται στα 3.000 χρόνια.

Τέλος, κωδικοί μόνο με αριθμούς οποιασδήποτε έκτασης δεν προσφέρουν καθόλου ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, κωδικοί μόνο με γράμματα, μετά τους 15 χαρακτήρες είναι εξαιρετικά ασφαλείς, μικτοί κωδικοί κεφαλαίων και μικρών μετά τους 12 χαρακτήρες προσφέρουν κάποια ασφάλεια, ενώ κωδικοί οι οποίοι δεν περιέχουν σύμβολα – αλλά συνδυάζουν μικρά και μεγάλα γράμματα με αριθμούς, μετά τους 11 χαρακτήρες δυσκολεύουν τα πράγματα και από τους 12 χαρακτήρες παρέχουν εξαιρετική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.