Η Google εργάζεται πάνω σε ένα νέο Tab Freeze feature για τον Chrome, το οποίο θα κάνει pause (freeze) τα tabs που δεν χρησιμοποιείς. Αυτό στην ουσία σημαίνει πιο χαμηλή χρήση της CPU, έναν πιο γρήγορο browser και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας σε laptop συσκευές. Αν είχες μόνο ένα tab ανοιχτό πάντα, ο Chrome θα χρειαζόταν να κάνει render αυτό το tab και μόνο. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι έχεις περισσότερα ανοιχτά ταυτόχρονα. Ακόμη και αν δεν τα χρησιμοποιείς, κάθε tab που έχεις ανοιχτό στον Chrome περιέχει μια ανοιχτή ιστοσελίδα. Και αυτή, η σελίδα χρησιμοποιεί μνήμη συστήματος και  πόρους CPU.

Σε κάποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Όταν πραγματοποιήσεις εναλλαγή μεταξύ των tabs, ένα tab θα συνεχίσει να προβαίνει στην αναπαραγωγή μουσικής ή γενικότερα ήχου. Και όταν επιστρέψεις πίσω σε αυτό, δεν θα χρειαστεί η σελίδα να φορτώσει από την αρχή. Από την άλλη όμως μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στην κατανάλωση σημαντικών πόρων του συστήματος.

Μια πρακτική που χρησιμοποιεί από το 2015 ο Chrome browser είναι το tab discarding. Αν το PC σου κοντεύει να μείνει από μνήμη, ο Chrome θα εγκαταλείψει ένα tab το οποίο περιέχει μια ιστοσελίδα με την οποία δεν έχεις αλληλεπιδράσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το tab δεν πηγαίνει πουθενά, απλά αφαιρείται από την  μνήμη του συστήματος. Για αυτό όταν θα επιστρέψεις σε αυτό, θα δεις ότι ο browser θέλει λίγο διάστημα για να ξαναφορτώσει το περιεχόμενο.

Το Tab freezing λοιπόν είναι διαφορετικό από το tab discarding. Όταν ένα tab γίνει frozen, τα περιεχόμενά του θα μείνουν στη μνήμη του συστήματος. Απλά τα περιεχόμενα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την CPU για να επιτελέσουν διεργασίες στο background.

Μπορείς να παίξεις με το χαρακτηριστικό στις τρέχουσες stable εκδόσεις του Chrome. Απλά, πληκτρολόγησε το chrome://discards στην μπάρα διευθύνσεων. Θα δεις μια σελίδα με τη λίστα των ανοιχτών tabs και αν αυτά μπορούν να γίνουν freeze ή discarded. Μπορείς να το δοκιμάσεις και συ ο ίδιος. Για παράδειγμα, πας στο Youtube και ξεκινήσεις την αναπαραγωγή ενός video και πιέσεις στο freeze για εκείνο το tab, θα σταματήσει την αναπαραγωγή αλλά δεν θα αφαιρεθούν τα περιεχόμενα από την μνήμη στο Task Manager. Αν πιέσεις στο Discard θα σταματήσει η αναπαραγωγή του βίντεο και θα αφαιρεθούν τα περιεχόμενα του tab από την μνήμη, – θα το δεις να εξαναφανίζεται από τον Task Manager του Chrome.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.