Σύμφωνα με νέες έρευνες το πιο συχνά λαμβανόμενο αναλγητικό φάρμακο παγκοσμίως μπορεί εκτός από το να εξαλείψει απλώς τον πονοκέφαλο, να προκαλέσει επικίνδυνη συμπεριφορά υπό ορισμένες συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα μια κεταμινοφαίνη, γνωστή και ως παρακεταμόλη, που πωλείται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol και Panadol, μπορεί να αυξήσει την ανάληψη κινδύνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020. Η μελέτη αυτή μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων υπό την επήρεια των κοινών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέφερε ότι “Η ακεταμινοφαίνη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες, απλώς δεν αισθάνονται τόσο φοβισμένοι”. Η μειωμένη αντίληψη κινδύνου και η αυξημένη ανάληψη κινδύνου θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.
Τα ευρήματα προστίθενται σε άλλες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στη μείωση του πόνου επεκτείνονται επίσης σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες, μειώνοντας τη δεκτικότητα των ανθρώπων σε πληγωμένα συναισθήματα , βιώνοντας μειωμένη ενσυναίσθηση και αμβλύνοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Ακόμη η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους μπορεί ενδεχομένως να αλλοιωθεί ή να μειωθεί όταν λαμβάνουν ακεταμινοφαίνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακεταμινοφαίνη είναι το πιο κοινό συστατικό φαρμάκου στην Αμερική και βρίσκεται σε περισσότερα από 600 είδη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε μια σειρά πειραμάτων που περιλάμβαναν περισσότερους από 500 φοιτητές ως συμμετέχοντες, η ομάδα των ερευνητών μέτρησαν πώς μια δόση 1.000 mg ακεταμινοφαίνης, που χορηγήθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες, επηρέασε τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου τους, σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα που χορηγήθηκαν τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου.
Νέες βαριές ποινές για διακινητές πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα!
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές που έλαβαν ακεταμινοφαίνη αναλάμβαναν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σχέση με την πιο προσεκτική και συντηρητική ομάδα εικονικού φαρμάκου. Σε μία από τις έρευνες η κατανάλωση ακεταμινοφαίνης όντως φάνηκε να μειώνει τον αντιληπτό κίνδυνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αν και σε άλλη παρόμοια έρευνα δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Το πείραμα αυτό δεν δείχνει απαραίτητα ότι η ακεταμινοφαίνη μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε σενάρια πραγματικής ζωής αλλά η ομάδα υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της λήψης ακεταμινοφαίνης και της επιλογής μεγαλύτερου κινδύνου.
Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.