Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχαν κάποιοι μυστικοί Σοβιετικοί πράκτορες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν, το οποίο ήταν μια άκρως απόρρητη αποστολή για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ο Clarence Hiskey και ο Arthur Adams ήταν δύο από τους λιγότερο γνωστούς παίκτες της ιστορία που εργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο Hiskey, ένας επιστήμονας, ήταν ύποπτος για τη διαβίβαση σημαντικών πυρηνικών πληροφοριών στην ΕΣΣΔ, ενώ ο Adams ενεργούσε ως μυστικός χειριστής του.
Παρά το γεγονός ότι παρακολουθούνταν στενά από το FBI και τις μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού, ούτε ο Hiskey ούτε ο Adams αντιμετώπισαν νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους. Ο Adams κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και διέφυγε στη Σοβιετική Ένωση, ενώ ο Hiskey απέφυγε να κατηγορηθεί για κατασκοπεία. Μόνο πρόσφατα ήρθαν στο φως οι μυστικές δραστηριότητές τους μέσω αποχαρακτηρισμένων ρωσικών αρχείων.
Ενώ ονόματα όπως ο Julius Rosenberg και ο Klaus Fuchs μπορεί να είναι πιο γνωστά στον κόσμο της πυρηνικής κατασκοπείας, η ιστορία των Hiskey και Adams αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου. Η ικανότητά τους να αποφεύγουν τη σύλληψη αναδεικνύει τις προκλήσεις της δίωξης των κατασκόπων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η υπόθεση των Hiskey και Adams δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να συλληφθούν κατάσκοποι που δρουν μυστικά σε περιόδους συγκρούσεων. Ακόμη και με τις νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως με την πάροδο του χρόνου, πολλά σχετικά με τις ενέργειές τους παραμένουν μυστήριο, καθιστώντας τους ενδιαφέρουσες φιγούρες της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου.
Κατά την άφιξή του στο Οχάιο, ο Hiskey διευκόλυνε μια συνάντηση μεταξύ του Adams και του John Hitchcock Chapin, εμπλέκοντας περαιτέρω τον εαυτό του στα κατασκοπευτικά δίχτυα. Στη συνέχεια, τοποθετημένος στον Καναδά, οι αποσκευές του Hiskey αποκάλυψαν κατά λάθος απόρρητο υλικό, ενοχοποιώντας τον περαιτέρω. Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι νομικές ενέργειες εναντίον του Hiskey παραμερίστηκαν υπό το φόβο των επιπτώσεων στο μυστικό Πρόγραμμα Μανχάταν.
Το σκοτεινό παρελθόν του Adams μπέρδεψε τους ερευνητές με αντικρουόμενες μαρτυρίες και ασύλληπτα έγγραφα. Ισχυρισμοί για κατασκευασμένο τόπο γέννησης και αμφίβολους ισχυρισμούς περί υπηκοότητας τροφοδότησαν τις εικασίες σχετικά με την πραγματική του ταυτότητα. Από την υποτιθέμενη ναυπηγική εκπαίδευση στη Σουηδία μέχρι τη συμμετοχή σε σοβιετικές εμπορικές αντιπροσωπείες, το ταξίδι του Adams παρέμεινε αινιγματικό.
Οι αφηγήσεις των Hiskey και Adams αποτέλεσαν παράδειγμα του παράνομου χορού της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς οι έρευνες εκτυλίσσονταν, η άπιαστη αλήθεια γύρω από τις αινιγματικές τους προσωπικότητες παρέμενε καλυμμένη κάτω από γεωπολιτικές εντάσεις.
Το 1944, οι προσπάθειες του FBI να ερευνήσει το μυστηριώδες υπόβαθρο του Adams αποδείχθηκαν μάταιες, καθώς η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων ματαίωσε τις προσπάθειες δίωξης, παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών παρακολούθησης. Η δημοσιοποίηση μιας ρωσικής επιστολής αρχείου του “Achilles” (Adams) που αποκάλυπτε απόρρητες πληροφορίες για τις αμερικανικές πυρηνικές προσπάθειες έριξε φως στις δραστηριότητές του, αλλά άφησε τις αρχές να παλεύουν με την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεών του.
Η έντονη επιτήρηση γύρω από τον Adams τον αναστάτωσε εμφανώς προκαλώντας εικασίες για πιθανές ομολογίες ή αιτήματα ασύλου, καθώς αρνήθηκε σθεναρά τους δεσμούς του με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια απροσδόκητων συνομιλιών με πράκτορες παρακολούθησης.
Η ιστορία του Clarence Hiskey και της εμπλοκής του στην κατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είναι συναρπαστική. Η συμπεριφορά του ήταν συχνά νευρική και συναισθηματική, κάνοντας το FBI να αναρωτιέται για τους λόγους της δράσεις του. Παρόλο που εξαφανίστηκε το 1946, το FBI συνέχισε να τον αναζητά και να ανακρίνει ανθρώπους που γνώριζε, αλλά δεν κατηγόρησε ποτέ κανέναν.
Το 1948, έγιναν ακροάσεις από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω της δημόσιας πίεσης και των αντικομμουνιστικών αισθημάτων. Κατηγόρησαν τις ενέργειες του Hiskey για λάθη της κυβέρνησης Truman. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Hiskey είχε δώσει πυρηνικά μυστικά σε Σοβιετικούς κατασκόπους όπως ο Adams.
Κάποιοι λένε ότι ο Hiskey είπε στον Adams μυστικές πληροφορίες από το Σχέδιο Μανχάταν, αλλά άλλοι δεν είναι σίγουροι για το πόσο πραγματικά βοήθησε. Παρόλο που δεν αντιμετώπισε πολλές συνέπειες για ό,τι έκανε, η συνεργασία του με τους Σοβιετικούς κατασκόπους πιθανώς τους βοήθησε να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα πιο γρήγορα από ό,τι πίστευαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έκανε ο Clarence Hiskey, αλλά η ιστορία του δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατασκοπεία σε μια ταραγμένη εποχή της ιστορίας.
Βρήκαν νεκρό δορυφόρο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που αγνοούνταν για 25 χρόνια
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.