Από την εποχή του Huawei P20 Pro, τα flagship smartphones της Huawei θεωρούνται ίσως τα καλύτερα για  νυχτερινές λήψεις. Η τελευταία και πιο πρόσφατη οικογένεια των Mate 30 Pro, βελτίωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη επιτυχημένη συνταγή, αλλά αντιμετωπίζουν τον έντονο ανταγωνισμό από τα νέα Pixel 4 της Google. Τα flagships smartphones της Samsung προσφέρουν και αυτά με την σειρά τους εξαιρετικά αποτελέσματα. Αλλά τι είναι αυτό που συμβάλλει στην κορυφαία νυχτερινή φωτογραφία;

Όλα ξεκινούν με το hardware

Το κλειδί για τη λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών τη νύχτα, είναι η λήψη όσο το δυνατόν περισσότερο φως από τον αισθητήρα της κάμερας. Και είναι κάτι δύσκολο για τους μικρούς αισθητήρες των smartphone συσκευών σε σχέση με τις DSLR κάμερες. Υπάρχουν τρία σημαντικά μέρη όλων των συστημάτων της κάμερας που βοηθούν σε αυτή τη σημαντική διαδικασία της λήψης του φωτός. Η ποιότητα των φακών και το μέγεθος του διαφράγματος, το μέγεθος του αισθητήρα και των pixels και φυσικά ο χρόνος έκθεσης.

Πιο μεγάλο διάφραγμα – περισσότερο φως

Τα Huawei P30 Pro και Mate 20 pro ξεκίνησαν στα f/1.8, ενώ το P30 Pro και το Mate 30 Pro μετέβησαν στο  f/1.6. Το Samsung galaxy Note 10 έχει μεταβαλλόμενο  f/1.5-2.4 aperture, στο Google Pixel 3 είναι f/1.8 όπως και στο iPhone 11 , ενώ στο Pixel 4  f/1.7. Ένα πιο ευρύ διάφραγμα επιτρέπει περισσότερο φως να εισέλθει στον αισθητήρα, αλλά υψηλής ποιότητας (και wide) μικρούς φακούς είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν χωρίς να δημιουργείται distortion. Για αυτό και κάθε κατασκευαστής δεν προσφέρει τόσο ευρύ διάφραγμα. Το διάφραγμα, είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς συσκευές με το ίδιο διάφραγμα δεν είναι και εξίσου καλές στη νυχτερινή φωτογραφία.

Μεγαλύτεροι αισθητήρες και pixel binning

Με περισσότερο φως να εισέρχεται στην κάμερα, ο καλύτερος τρόπος για τη λήψη αυτού του φωτός είναι με έναν μεγαλύτερο αισθητήρα. Η Huawei έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα εδώ. Οι δυο τελευταίες γενιές των P και Mate series smartphones περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα 1/1.7-inch. Είναι μεγαλύτερος από πολλούς ανταγωνιστές της Huawei, όπως η Apple, Google και Samsung οι οποίοι επιλέγουν 1/2.55-inch αισθητήρες. Η Huawei ισχυρίζεται ότι οι αισθητήρες της λαμβάνουν 137% περισσότερο φως σε σχέση με το iPhone 11 pro max και αν αυτό αληθεύει, τότε ξεκάθαρα έχει σαφή επιρροή στην ποσότητα του φωτός που λαμβάνεται στο σκοτάδι.

Εντούτοις, οι αισθητήρες της Huawei διαθέτουν 40MP σε σύγκριση με τα τυπικά 12MP που προσφέρουν οι ανταγωνιστές. Αυτό σημαίνει ότι  κάθε μεμονωμένο pixel έχει μέγεθος 1.0µm σε σύγκριση με τα 1.4µm των ανταγωνιστικών smartphones. Αυτό εκ πρώτης όψεως σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές της Huawei θα προσφέρουν λιγότερο θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, ο αισθητήρας της Huawei χρησιμοποιεί το pixel binning ή το quad bayer filter όπως ονομάζεται. Δεν είναι ένας πραγματικός 40MP 1.0µm sensor, αλλά αντίθετα είναι σαν ένας βελτιωμένος 10MP 2.0µm sensor.

Το Pixel binning γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία κάμερας. Θα τη βρεις σε flagships όπως και σε μεσαίου κόστους συσκευές. Και στη θεωρία μας προσφέρει τόσο το υψηλής ανάλυσης mode που χρειαζόμαστε την ημέρα, όπως και τα μεγαλύτερα pixels για την low light φωτογραφία. Αυτό που έχει σημασία βέβαια, είναι το μέγεθος κάθε μεμονωμένου pixel. Η Apple, Google και Samsung έχουν επιλέξει τα 1.4µm ως τη χρυσή τομή για να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Huawei έχει επιλέξει τα μεγαλύτερα 2.0µm pixels, αν και με quad-Bayer filter.

Η αρχική Google Pixel HDR+ τεχνολογία έβαλε τα θεμέλια για τις σημερινές low light τεχνικές. Το HDR+ συνδυάζει πολλαπλά exposures μαζί βελτιώνοντας τη λεπτομέρεια στα highlights τόσο σε καλό όσο και σε λιγότερο καλό φωτισμό. Με το P20 Pro, η Huawei εισήγαγε τη δική της one shot HDR τεχνολογία η οποία είναι χρήσιμη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τον ίδιο χρόνο, Huawei και Google λανσάρισαν τα δικά τους Night Modes. Πρόκειται για μια τεχνική που συνδυάζει short/long-exposure φωτογραφίες για να παρέχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ιδιαίτερα χαμηλές συνθήκες φωτισμού.Χρειάζεσαι σταθερό χέρι απλά.

Τα πολλαπλά exposures ή Night Modes έχουν αποτελέσει πλέον mainstream επιλογές στην εφαρμογή της κάμερας. Δεν βρίσκονται πλέον σε flagship smartphones, μπορείς να τα βρεις σε πολλά μη ακριβά τηλέφωνα. Ωστόσο τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα την ποιότητα της κάμερας και των αλγορίθμων του λογισμικού. Το Night Mode δεν μπορεί να διορθώσει μια κακή low light κάμερα, αλλά μπορεί να μετατρέψει καλές φωτογραφίες σε εξαιρετικές.

Αν και όλες οι τεχνολογίες που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής μπορούν να βρεθούν σε πλήθος συσκευών, μια νέα υλοποίηση είναι exclusive feature της Huawei. Με την σειρά P30, η Huawei αντικατέστησε το παραδοσιακό έγχρωμο φίλτρο RGGB με το νέο RYYB Superspectrum camera filter, που έχει σχεδιαστεί να βελτιώσει τις πληροφορίες φωτός, καθώς επιτρέπει την είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας φωτός. Η λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό απαιτεί τόσο εξειδικευμένο hardware όπως και software. Η low light φωτογραφία θα συνεχίσει να αποτελεί το πεδίο μάχης των κατασκευαστών τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.