Όταν βλέπουμε αντικείμενα σε μουσεία συνήθως είναι πίσω από γυαλί και αυτό λέει την μισή ιστορία τους. Ένα βασικό αισθητήριο όργανο που διαθέτουμε και μεταφέρει ένα μέρος της ιστορίας, είναι φυσικά η μύτη μας. Χωρίς την μυρωδιά, χάνουμε πολύτιμες πληροφορίες, πόσο μάλλον στην περίπτωση μιας αιγυπτιακής μούμιας.

Η όσφρηση προσφέρει αυτό που ονομάζεται αισθητηριακή κληρονομία, η οποία σχετίζεται με τον τόπο με τον οποίο μελετάμε αντικείμενα κληρονομίας με αισθήσεις διαφορετικές από την όραση. Η εμπειρία μελέτης ενός αντικείμενου πολιτιστικής κληρονομίας, ενδυναμώνεται με την χρήση όλων των αισθήσεων.

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, ζήτησαν από ερευνητές να επαναφέρουν την μυρωδιά από μουμιοποιημένα σώματα. Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα μελετούσε ένα μουμιοποιημένο σώμα στο εθνικό μουσείο της Σλοβενίας και είχε προσκληθεί να επεκτείνει την έρευνά της σε ορισμένα μουμιοποιημένα σώματα στο Κάιρο.

μούμιες

Οι αυστηρές οδηγίες σχετικά με τη μελέτη αυτών των σωμάτων (μούμιες) ορίζουν ότι οι ερευνητές πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν είναι καταστροφικές. Για αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν τι μπορούν μα μάθουν με την όσφρηση. Το πρόγραμμα ήταν  με επικεφαλής την καθηγήτρια Matija Strlič και την ερευνήτρια διδάκτορα Emma Paolin.

Μελετήθηκαν εννιά μούμιες από το Αιγυπτιακό Μουσείο, με τα τέσσερα να εκτίθενται και τα πέντε να έχουν αποθηκευτεί  από το μουσείο. Τα σώματα ήταν από διαφορετικές χρονικές περιόδους, με το παλιότερα να είναι πριν από 3.500 χρόνια. Στα σώματα είχε γίνει διαφορετικός τύπος συντήρησης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αποθηκεύτηκαν σε διαφορετικά μέρη.

Αφού έγινε πρώτα χημική ανάλυση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στον όσφρηση, οι ερευνητές προχώρησαν στη μελέτη τους. Οι ερευνητές άνοιξαν ελαφρώς τις σαρκοφάγους, για να εξάγουν ποσότητες αέρα. Αυτός ο αέρας μπήκε σε ειδικούς σάκους και μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες, ώστε να μπορούν να μυρίσουν τον αέρα διάφοροι επιστήμονες.

Περισσότερος αέρας συλλήφθηκε μέσα σε μεταλλικούς σωλήνες που περιείχαν ένα πολυμερές που παγιδεύει τις πτητικές οργανικές ενώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να μελετηθούν σε εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Αυτός ο αέρας υποβλήθηκε σε διάφορες χημικές αναλύσεις για να δει ποιες ενώσεις υπήρχαν, και επίσης διαχωρίστηκε στα συστατικά του μέρη χρησιμοποιώντας χρωματογραφία, έτσι ώστε οι ερευνητές που θα μύριζαν τον αέρα να μπορούμε να βιώσουν και να περιγράψουν κάθε μυρωδιά ξεχωριστά.

Με “ηλεκτρονικές μύτες” και με ειδικά εκπαιδευμένους ειδικούς στην ανίχνευση μυρωδιών, η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης τους στο Journal of the American Chemical Society. Πως μυρίζουν όμως οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες 3.500 χρόνια μετά;

Σύμφωνα με την έρευνα, μυρίζουν πεύκο, κέδρο και άρκευθο. Αυτό γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη σημασία στις μυρωδιές κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης, αφού θεωρούσαν πως η ψυχή και το σώμα πρέπει να ειναι σε όμορφο και άνετο περιβάλλον μετά τον θάνατο.

Αυτό είναι το μήνυμα απάτη του Netflix στην Ελλάδα (screenshot)

Οι μυρωδιές των μουμιών, σύμφωνα με την Matija Strlič ήταν αρκετά ευχάριστες. Οι περιγραφές που έδωσε η ομάδα μυρίσματος περιλάμβαναν τις λέξεις ξυλώδη, λουλουδάτη, γλυκιά, πικάντικη και σαν ρητίνη. Στην ανάλυση από τις τεχνητές μύτες, κατάφεραν να αναγνωρίσουν αρχαία συστατικά ταρίχευσης, όπως έλαια κωνοφόρων, λιβάνι, μύρο και κανένα. Βρήκαν  επίσης αποδομημένα ζωικά λίπη που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία μουμιοποίησης, ώστε ο άνθρωπος να παραμένει ο ίδιος και συνθετικά φυτοφάρμακα και καλοήθη φυτικά έλαια παρασίτων που είχαν χρησιμοποιηθεί πιο πρόσφατα από το μουσείο για συντήρηση.

Το άρθρο της Cecilia Bembibre , Λέκτορας στο Sustainable Heritage, UCL, έγραψε το αρχικό άρθρο στο The Conversation.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.