Μπορεί να είναι πολλοί αυτοί που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, αλλά το ποσοστό όσων χτυπούν εισιτήριο είναι μικρότερο έναντι αυτών που επικυρώνουν ένα σε κάθε διαδρομή. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, και παραπονιέται για ό,τι θέλει. Εδώ δεν είμαστε για να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση, αλλά για να δούμε πώς ακυρώνεις πρόστιμο από τον ΟΑΣΑ.

Αν σε πετύχει ελεγκτής χωρίς εισιτήριο σου, και θέλει πραγματικά να κάνει τι δουλειά του, σου κόβει πρόστιμο ίσο με 60 φορές την αξία του εισιτηρίου. Το ενιαίο στα ΜΜΜ τις Αττικής είναι 1.20 ευρώ, άρα το πρόστιμο θα είναι 72 ευρώ. Οι ελεγκτές μπορούν να δώσουν πρόστιμο και σε όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένο εισιτήριο, αλλά δεν έχουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό ή δικαιολογητικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείς να ακυρώσεις το πρόστιμο που έλαβες από τους ελεγκτές του ΟΑΣΑ. Από τον Οκτώβριο του 2022, είναι μάλιστα δυνατή η υποβολή ψηφιακής αίτησης για μείωση ή διαγραφή προστίμου. Το πρώτο βήμα είναι να μπει κανείς στο gov.gr, να πάει “Πολίτης και καθημερινότητα > Μετακινήσεις” και να πατήσει την “Αίτηση ακύρωσης / μείωσης προστίμου ΣΤΑΣΥ”, ή να κάνει κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο και να μεταφερθεί αυτόματα στη συγκεκριμένη σελίδα.

Μετά, πραγματοποιεί σύνδεση με τους κωδικούς του Taxisnet και συμπληρώνει κάποια στοιχεία. Συγκεκριμένα πρέπει να συμπληρώσει τη σειρά και το νούμερο του προστίμου που έλαβε από τον ΟΑΣΑ, την ημερομηνία της παράβασης, και τον λόγο για τον οποίο κάνει αίτηση για ακύρωση ή μείωση του προστίμου. Τέλος, επισυνάπτει έγγραφα που βεβαιώνουν ότι δικαιούται δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένο εισιτήριο. Ειδικά για τα έγγραφα, πρέπει να είναι βέβαιος ότι ίσχυαν την ημέρα της παράβασης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση της απόφασης, έρχεται ένα SMS και email με το αποτέλεσμα, ενώ η απόφαση μπαίνει στην ψηφιακή θυρίδα στο my.gov.gr. Η αίτηση για ακύρωση ή μείωση προστίμου από τον ΟΑΣΑ πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 60 ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της επιβολής του.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.