Αν έχετε διαβάσει εν τάχει για το Project Treble αλλά δεν έχετε ασχοληθεί αρκετά, τότε ίσως θα έχετε ακούσει, ότι σκοπεύει να βοηθήσει τις μεγάλες και σημαντικές αναβαθμίσεις του Android, να καταφθάσουν γρηγορότερα στις συσκευές μας. Ωστόσο όμως, υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με το XDA Developers, η δυνατότητα να κάνεις boot ένα AOSP Generic System Image (GSI)  σε οποιαδήποτε υποστηριζόμενη συσκευή. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πολύ απλά, ότι συσκευές που έτρεχαν εξατομικευμένες Android εκδόσεις, με πολλές παραμετροποιήσεις, όπως το  Samsung Experience στο Galaxy S9, ή το EMUI 8 στο Huawei Mate 10 Pro, μπορούν τώρα να τρέξουν ένα λογισμικό, που βρίσκεται πιο κοντά στο Google Pixel 2.

Οι after-market custom ROMs (δηλαδή τροποποιημένες εκδόσεις του Android software που είχαν δημιουργηθεί από ανεξάρτητους developers και δεν συνδέονταν με κάποια εταιρεία, έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη απήχηση και χάρη στις αλλαγές στο Android, που το Project Treble απαιτεί, οι συσκευές που το υποστηρίζουν, θα μπορούν πλέον πολύ πιο εύκολα να προβούν στο flashing custom ROMs, βασισμένες στο Αndroid Open Source Project (AOSP). Χωρίς το Project Treble, οι developers, καλούνταν να ενσωματώσουν πλήθος tricks και hacks, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι custom ROMs και αν και το Treble δεν διορθώνει τα πάντα, βοηθά σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη στιγμή που το Treble είναι νέο στους χρήστες και η διαδικασία flashing διαφορετική σε σύγκριση με τις custom ROMs, υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς το πως μπορείς να φλασάρεις ένα GSI σε συσκευές που υποστηρίζουν το Project Treble. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά βήματα, ανάλογα με το ποια η συσκευή έχεις, σε γενικές γραμμές όμως η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια.

Πως να κάνεις flash ένα Generic System Image σε συσκευές που υποστηρίζουν Project Treble συσκευές.

 1. Η συσκευή θα πρέπει να έχει bootloader που να μπορεί να ξεκλειδωθεί.
 2. Η συσκευή θα πρέπει να είναι συμβατή με το Project Treble. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύπτει κάποιο από τα εξής κριτήρια: Η συσκευή να έχει κάνει το επίσημο ντεμπούτο της με Android Oreo ή κάποια νεότερη έκδοση και να είναι Google Play certified. (αν έχεις κάνει root στο smartphone σου και έχεις flashαρει κάποια custom ROM και με κάποιον τρόπο η συσκευή κατέληξε να είναι ως uncertified, να μην ανησυχείς. Μας ενδιαφέρει μόνο το status της όταν έγινε shipped. Η  συσκευή να έχει αναβαθμιστεί σε Android Oreo ή σε κάποια νεότερη έκδοση και να έχει γίνει συμβατή από τον κατασκευαστή με το Project Treble. Τέλος, αν δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια, μπορεί να εγκαταστήσετε GSI images, αρκεί να υπάρχει ανεπίσημος τρόπος υποστήριξης του Project Treble.\
 3. Η συσκευή σας δεν θα πρέπει να έχει πολλά modifications, όπως Xposed framework, SuperSU, Magisk. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε αυτά μετά, αλλά βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε stock boot/ramdisk πριν προχωρήσετε.

Συσκευές όπως Samsung Galaxy S8/S8+ (Exynos ή Snapdragon), Samsung Galaxy Note 8 (Exynos ή Snapdragon), LG V30, Sony Xperia XA1 series δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον οδηγό. Αν και τα  2018 Nokia-branded smartphones και τα Snapdragon Samsung Galaxy S9 έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους με Android Oreo, δεν έχουν bootloaders που να μπορούν να ξεκλειδωθούν και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση GSI.

Σημειώστε εδώ, ότι ακόμη και αν η συσκευή σας υποστηρίζει το Treble, δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε τον οδηγό, εκτός και αν έχετε λάβει το Android Oreo update. Αν η συσκευή σας ικανοποιεί τις απαιτήσεις που αναφέραμε παραπάνω, τότε είστε έτοιμοι να προβείτε στο flash. Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να αναφέρουμε πριν προσπαθήσετε να κάνετε flash ένα GSI, είναι ότι θα απαιτηθεί να κάνετε factory reset στη συσκευή σας, επομένως θα χάσετε τα δεδομένα σας. Σας προτείνουμε να προβείτε στο backup των αρχείων της συσκευής σας.

Οδηγός flashing GSI σε συσκευές που υποστηρίζουν Project Treble

 1. Ξεκλειδώστε τον bootloader της συσκευής σας. Τα βήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη συσκευή σας.
 2. Κατεβάστε το GSI της επιλογής σας στο PC. Μπορείτε να κάνετε flash είτε pure AOSP ROM, όπως τις phh-Treble, ή τις LineageOS 15.1 και Resurrection Remix GSIs. Προσθέτουμε τα λινκς ακριβώς από κάτω. Αν η συσκευή σας υποστηρίζει seamless updates (μια λίστα συσκευών μπορεί να βρεθεί εδώ), τότε κατεβάστε το A/B image, ειδάλλως κατεβάστε το A-only image.

Προετοιμασία των συσκευών που υποστηρίζουν ανεπίσημα το Treble

 1. Ξεκλειδώστε τον bootloader της συσκευής σας. Τα βήματα εξαρτώνται ανάλογα με τη συσκευή σας.
 2. Κάντε τη συσκευή σας Treble compatible με το flashing των απαραίτητων αρχείων. Πολύ σημαντικό, θα πρέπει να το κάνετε αυτό πριν το flash του GSI. Διαβάστε προσεκτικά εδώ, και τα links που χρειάζεστε θα τα βρειτε εδώ.
 3. Κατεβάστε το GSI της επιλογής σας στο PC. Είτε μπορείτε να κάνετε flash μια AOSP ROM, όπως την phh-Treble ή τα LineageOS 15.1 και Resurrection Remix GSIs.
 4. Προσθέτουμε τα λινκς ακριβώς από κάτω. Αν η συσκευή σας υποστηρίζει seamless updates (μια λίστα συσκευών μπορεί να βρεθεί εδώ), τότε κατεβάστε το A/B image, ειδάλλως κατεβάστε το A-only image.

Τα βήματα που ακολουθούν παρακάτω εξαρτώνται από το αν η συσκευή σας έχει ή δεν έχει κάποιο λειτουργικό TWRP που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Κάνε flash το GSI με TWRP

 1. Κάνε factory reset μέσω του TWRP.
 2. Μετέφερε το GSI από το PC σου στον εσωτερικό χώρο της συσκευής όπου το TWRP θα μπορεί να έχει πρόσβαση.
 3. Πάτα εγκατάσταση
 4. Άλλαξε τον τύπο από zip σε image.
 5. Βρες και επέλεξε το GSI που κατέβασες
 6. Κάνε flash στο system partition.
 7. Μόλις ολοκληρωθεί, κάνε επανεκκίνηση τη συσκευή σου.

Η συσκευή σου τώρα θα μπουτάρει. Αν όχι, πήγαινε στην ενότητα troubleshooting tips που έχουμε προς τα κάτω.

Flash του GSI χωρίς TWRP

 1. Κάντε ένα factory reset στη συσκευή σας. Έχετε δυο επιλογές εδώ. Είτε ανοίξτε το Settings app στο smartphone σας και αναζητήστε το factory reset. Είτε επανεκκινήστε τη συσκευή σας στο stock recovery μέσω του συνδυασμού πλήκτρων κατά την εκκίνηση ή δίνοντας την εντολή σε ADB adb reboot recovery. Μόλις μπείτε σε stock revcovery, κάντε factory reset.
 2. Μόλις η συσκευή σας κάνει το factory reset, μπορείτε να κάνετε reboot στον bootloader είτε μέσω του συνδυασμού πλήκτρων για τη συσκευή που έχετε ή δινοντας το εξής ADB command adb reboot bootloader
 3. Με τη συσκευή συνδεδεμένη σε PC ανοίξτε ένα command prompt ή terminal window μέσα στο ίδιο directory όπου κατεβάσετε το GSI της επιλογής σας.
 4. Δώστε την ακόλουθη εντολή: fastboot flash system name_of_system.img

5. Δώστε λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί το flash. Μόλις ολοκληρωθεί, επανεκκινήστε τη συσκευή σας μέσω του power key ή με την εντολή fastboot reboot.

Troubleshooting Tips

Σε ορισμένες συσκευές, όπως τις Google Pixel 2/2 XL, το  Android Verified Boot (AVB) θα πρέπει να απενεργοποιηθεί. Αυτό γίνεται, κάνοντας flash το συγκεκριμένο image  στο vbmeta partition (command fastboot flash vbmeta name_of_vbmeta.img)

Είναι πιθανό το dm-verity να αποτρέπει τη συσκευή σας να εκκινήσει με το GSI. Σε αυτήν την περίπτωση προχωρήστε και κάντε flash το Magisk και δείτε αν εκκινεί. Αυτό απαιτείται τουλάχιστον στο Razer Phone.

Σαν τελευταία λύση, δοκιμάστε το full format στο data partition. Προσοχή. Θα γδιαγράψει όλα τα δεδομένα. Μπορείτε να το κάνετε πληκτρολογόντας fastboot w από command prompt/terminal window ενώ είστε στον bootloader. Ο αρχικός αρθρογράφος του άρθρου, τονίσει ότι έπρεπε να το κάνει στη Huawei συσκευή του για να δουλέψει.

Τι να κάνεις μετά το flashing του Generic System Image

Εκ προεπιλογής δεν υπάρχει κάποιο app για την διαχείριση των superuser privileges. Μπορείς να εγκαταστήσεις το phh SuperUser από το Google Play Store. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις flash το Magisk ή το SuperSU.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.