Το 2017, οι αστρονόμοι έγιναν μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, καθώς το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 στο Μάουι κατέγραψε το πέρασμα του 1I/’Oumuamua, του πρώτου παρατηρημένου διαστρικού επισκέπτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Στη συνέχεια, το 2019, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Gennadiy Borisov ανακάλυψε τον 2I/Borisov, πυροδοτώντας περαιτέρω το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτούς τους κοσμικούς περιπλανώμενους.

Σε αντίθεση με τα τυπικά αντικείμενα του ηλιακού συστήματος, ο ‘Oumuamua και ο Borisov περιφέρονται στο διαστρικό διάστημα, αμφισβητώντας τα υπάρχοντα αστρονομικά παραδείγματα.

Η ανακάλυψή τους υποδηλώνει ότι οι διαστρικοί παρείσακτοι μπορεί να είναι πιο συχνοί από ό,τι νομίζαμε, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για χιλιάδες παρόμοια αντικείμενα μόνο στην τροχιά του Ποσειδώνα. Η αποκάλυψη αυτή έχει δώσει ώθηση στις προσπάθειες κατανόησης της προέλευσης και της τροχιάς τους.

Ίχνη για την προέλευση της ζωής σου Ηλιακό Σύστημα από δείγματα του αστεροειδή Ryugu

Τα χαρακτηριστικά του Borisov, που μοιάζουν με κομήτη, υποδηλώνουν μια παγωμένη σύνθεση, που πιθανώς προέρχεται από τις εξωτερικές περιοχές ενός πλανητικού συστήματος και προωθήθηκε στο διαστρικό διάστημα από βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.

Αντίθετα, το επίμηκες σχήμα του ‘Oumuamua και η έλλειψη παρατηρήσιμης δραστηριότητας αψηφούν τις συμβατικές εξηγήσεις, τροφοδοτώντας εικασίες για το σχηματισμό και το ταξίδι του.

Οι εξελίξεις στις δυνατότητες ανίχνευσης, όπως η επερχόμενη έρευνα Legacy Survey of Space and Time στο αστεροσκοπείο Vera C. Rubin, δίνουν ελπίδες για τη διαλεύκανση των μυστηρίων που περιβάλλουν αυτούς τους αινιγματικούς ταξιδιώτες.

Επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια είναι έτοιμα να εξετάσουν αυτά τα αντικείμενα, αποκρυπτογραφώντας τις συνθέσεις τους και ρίχνοντας φως στη φύση τους.

Τα διαστρικά αντικείμενα έχουν βαθιές επιπτώσεις στην κατανόηση του σύμπαντος. Ακριβώς όπως οι εξωπλανήτες έχουν αποκαλύψει την ποικιλομορφία των πλανητικών συστημάτων, αυτοί οι κοσμικοί νομάδες μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες για τα μακρινά πλανητικά περιβάλλοντα και τις δυνατότητες ζωής πέρα από τη Γη.

Καθώς ο ‘Oumuamua και ο Borisov συνεχίζουν τα μοναχικά τους ταξίδια στο σύμπαν, η αινιγματική τους παρουσία αποτελεί απόδειξη των θαυμάτων που περιμένουν την εξερεύνηση στην αχανή έκταση του διαστήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.