Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαστημικής εξερεύνησης. Για 24 χρόνια αποτελεί το σπίτι διαστημικών πληρωμάτων, που πραγματοποιούν πειράματα σε μηδενική βαρύτητα και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην φυσική, την ιατρική και όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Το πρώτο πλήρωμα μπήκε στον ISS στις 2 Νοεμβρίου του 2000 και από τότε υπάρχουν πάντα άνθρωποι. Πλέον, μετά από τόσα πληρώματα, οι φθορές είναι εμφανείς και μεγάλα μέρη του διαστημικού σταθμού έχουν γεράσει. Τον Αύγουστο του 2020 εντοπίστηκε διαρροή αερίου, που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα μέχρι και σήμερα.

Από το 2021 η Ρωσία έχει δηλώσει πως είναι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον διαστημικό σταθμό. Το ίδιο και η NASA που έχει ήδη σχέδια για την μελλοντική της παρουσία στο διάστημα, μέσω ιδιωτικών διαστημικών σταθμών, όπως αυτών που κατασκευάζονται από την εταιρία Axiom.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει μερικά χρόνια ακόμα ζωής και αρκετοί διαστημικοί οργανισμοί δηλώνουν πως θα τον υποστηρίξουν μέχρι το 2030. Όμως κάποια στιγμή το μεγάλο αιωρούμενο εργαστήριο των 450.000 κιλών, θα πρέπει να αποσυρθεί.

Η NASA υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία 843 εκατ. δολαρίων με την Space X, για την δημιουργία ενός σκάφους που θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό και θα τον κατεβάσει με ασφάλεια την Γη. Πρακτικά, θα τον βάλει σε χαμηλότερη τροχιά, ώστε να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα, ώστε να καεί, χωρίς να πέσει στην επιφάνεια και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS

«Η επιλογή αυτή θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να διασφαλίσουν μια ασφαλή και υπεύθυνη μετάβαση σε χαμηλή γήινη τροχιά στο τέλος των εργασιών του σταθμού», δήλωσε ο Ken Bowersox, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Διαστημικών Επιχειρήσεων της NASA.

Η επιχείρηση της καταστροφής του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού δεν είναι μόνο δουλειά της NASA, αφού θα εμπλακούν και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, διαφόρων χωρών. Οι διαστημικές υπηρεσίες του Καναδά, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας λειτουργούν τον διαστημικό σταθμό από το 1998 και είναι υπεύθυνες για την ασφαλή επαναφορά του.

Ο ISS δεν είναι ο μόνος διαστημικός σταθμός που θα καταστραφεί. Το ίδιο έχει γίνει και με τον Mir, τον ρωσικό σταθμό πριν από τον ISS. Καταστράφηκε το 2001. Ο Mir έπεσε σταδιακά σε χαμηλότερη τροχιά, πριν ενεργοποιηθούν οι προωθητήρες του, για να το σπρώξουν προς τη Γη. Ο διαστημικός σταθμός άρχισε να διαλύεται περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, με τα συντρίμμια να πέφτουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως είχε προβλεφθεί.

Μπάχαλο με την τεχνητή νοημοσύνη εν όψη εκλογών

Την ίδια τύχη είχε και το Pirs, μια ρωσική μονάδα που προστέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για την δημιουργία συστήματος πρόσδεσης των ρωσικών σκαφών. Όταν χρειάστηκε χώρος για επέκταση του σταθμού, το Pirs αποκολλήθηκε και κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.