Οι λειτουργίες ιδιωτικής περιήγησης, όπως η “incognito mode” της Google στον Chrome, υπόσχονται εδώ και καιρό στους χρήστες μια ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου ενός διακανονισμού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομαδική αγωγή του 2020, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας incognito.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια, κατηγόρησε την Google ότι εξαπάτησε σκόπιμα τους χρήστες σχετικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης της λειτουργίας incognito. Παρά τις αρχικές προσπάθειες της Google να απορρίψει την υπόθεση, μια απόφαση τον Αύγουστο του 2023 επέτρεψε τη συνέχισή της. Ο επακόλουθος διακανονισμός ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής, εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών από τον κολοσσό της αναζήτησης.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αποποίηση ευθύνης της Google για τη λειτουργία incognito στον Chrome χρησιμοποιεί έξυπνα τεχνικές λεπτομέρειες για να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ιδιωτικότητας. Ενώ η τρέχουσα αποποίηση ευθυνών αναφέρει ότι το ιστορικό περιήγησης δεν θα αποθηκεύεται, δεν αντιμετωπίζει ρητά τη συνεχή παρακολούθηση της Google, επιτρέποντας ενδεχομένως στην εταιρεία να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών για το διαφημιστικό της χαρτοφυλάκιο.

Σε απάντηση στον διακανονισμό, η Google φαίνεται να βελτιώνει την αποποίηση ευθυνών για τη λειτουργία incognito σε μια πειραματική έκδοση του Chrome. Η αναθεωρημένη δήλωση αποποίησης ευθυνών τονίζει ότι άλλοι χρήστες δεν θα βλέπουν τη δραστηριότητά σας, αλλά δηλώνει ρητά ότι η συλλογή δεδομένων από ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένης της Google, παραμένει ανεπηρέαστη.

Οι χρήστες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λειτουργία incognito παρέχει περιορισμένα οφέλη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αποτρέποντας απλώς την τοπική αποθήκευση της δραστηριότητας περιήγησης. Πρόσθετα μέτρα, όπως η χρήση αξιόπιστου VPN, μπορεί να είναι απαραίτητα για ενισχυμένη διαδικτυακή ασφάλεια σε μια εποχή όπου η πραγματική διαδικτυακή ιδιωτικότητα παραμένει μια σύνθετη πρόκληση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρεπει να προστατεβωνται τα προσωπικα του καθε χρηστη αλοιος γινεται ανοικτο βιβλιο για τους χρηστες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.