Χρειάστηκε να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά οι περισσότερες ιστοσελίδες πλέον χρησιμοποιούν το HTTPS, εν μέρει χάρη και στη Google. Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολλές ιστοσελίδες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αν τα απαραίτητα certificates δεν είναι εγκατεστημένα στη συσκευή, κάτι το οποίο θα συμβεί σε παλαιότερες Android συσκευές τον επόμενο χρόνο.

Η Lets Encrypt είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς διάθεσης certificates, με αυτά να χρησιμοποιούνται περίπου από το 30% όλων των web domains. Όταν το group ιδρύθηκε, το  ‘ISRG Root X1’ root certificate το οποίο έκδωσαν οι ίδιοι συμπεριλήφθηκε σε όλους τους browsers και τα λειτουργικά συστήματα. Όλα τα certificates μέχρι σήμερα έχουν γίνει cross signed με το  ‘DST Root X3’ root,  της IdenTrust και βρίσκονται σε Windows, maOS, Android και άλλες πλατφόρμες για χρόνια.

Η αρχική συνεργασία του Let’s Encrypt με την IdenTrust λήγει την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 και η ομάδα δεν σκοπεύει να συνεχίσει την εν λόγω συμφωνία του cross signing. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι browsers και τα λειτουργικά, χωρίς το root certificate του Lets Encrypt δεν θα λειτουργούν πλέον με ιστοσελίδες και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το certificates του group. Συσκευές που τρέχουν Android 7.1 ή κάποια παλαιότερη έκδοση είναι αυτές που επηρεάζονται άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν τελειώνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, το Lets Encrypt θα σταματήσει να κάνει cross signing εκ προεπιλογής, αρχής γενομένης από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Η επιλογή θα συνεχίσει να υπάρχει για sites και υπηρεσίες που θέλουν να συνεχίσουν το generating cross signed certificates αλλά μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η μόνη διέξοδος, για τις παλαιότερες συσκευές, είναι η εγκατάσταση του Firefox Browser που περιλαμβάνει το δικό του certificate store το οποίο έχει και το ISRG root.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.