Του Robert Triggs, androidauthority.com

Οι πέντε κάμερες σε Nokia smartphone που είδαμε πριν από μερικές ημέρες σίγουρα μοιάζουν πολύ ενδιαφέρουσες. Ή μήπως είναι κάπως παράξενες; Όσο και μοναδικό να μοιάζει ένα τέτοιο design η Nokia δεν είναι η πρώτη η οποία θα προσφέρει smartphone με πέντε κάμερες. Το Light 16 (που εικονίζεται παραπάνω) προσέφερε 16 φωτογραφικούς φακούς πίσω στο 2015. Με το Huawei P20 Pro ήδη να διαθέτει τριπλή κάμερα, ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με 5 κάμερες δεν μοιάζει τόσο αστείο, όπως θα είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Ποιο είναι το νόημα;

Τι μπορείς να κάνεις με τόσους πολλούς φακούς;

Η πρώτη διέξοδος σε μια τέτοια απάντηση είναι μια σύντομη αναφορά στην πλειοψηφία των αισθητήρων κάμερας των smartphones που βρίσκονται στην αγορά. Γιατί επιλέγονται wide-angle, telephoto, depth sensing ή monochrome αισθητήρες, όταν μπορείς να τους έχεις όλους σε ένα και μόνο πακέτο. Αν και κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά εφικτό, τέτοιου είδους design είναι μη πρακτικό στη χρήση, με το software να έχει να εναλλάξει μεταξύ όλων των διαφορετικών modes αυτόματα, ή να παρουσιάζει περίπλοκες επιλογές στο χρήστη. Επιπλέον, η κατασκευή ενός τέτοιου design θα ήταν πολύ ακριβή.

Το Huawei P20 Pro προσφέρει μια πολύ καλή ματιά στο πως η τριπλή κάμερα λειτουργεί και συνεργάζεται για να παρέχει εκπληκτικά αποτελέσματα. Αναφερόμαστε φυσικά στις τεχνολογία Monochrome και Hydrid Zoom. Η πρώτη βελτιώνει το δυναμικό λόγο των φωτογραφιών συνδυάζοντας δεδομένα από τους standard RGB and light-sensitive black και white sensors. Το Hydrid zoom συνδυάζει δεδομένα από πολλές κάμερες για να παράγει υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες για καλύτερη ποιότητα zoom. Ο φακός telephoto του P20 Pro παράγει 10MP εικόνες στα 3x και 5x επίπεδα zoom.

Το Light 16 λειτουργούσε με έναν παρόμοιο τρόπο μαζί με ορισμένους periscopic καθρέπτες για να χωρέσει τα camera modules σε ένα λεπτό σώμα συσκευής. Η κάμερα λάμβανε δεδομένα από πολλά  28mm, 70mm και 150mm modules ανάλογα με τα επίπεδα zoom. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη φωτογραφία 52MP διαθέσιμη σε ως 5X οπτικό zoom.  Αυτή η ιδέα, είχε και το πλεονέκτημα των καλύτερων επιδόσεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ εκμεταλλευόταν και το HDR, μέσω της χρήσης πολλαπλών apertures.  Επιτυγχανόταν μάλιστα ένα υψηλού επιπέδου depth of field μέσω software.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις προσπάθειες της Nokia στο χώρο των πολλαπλών καμερών, μέσω μιας παλιάς επένδυσης στην Pelican Imaging, αποκαλύπτει μια παρόμοια ιδέα. Σε αντίθεση με το Light, ο αισθητήρας σε αυτό το design είναι πολύ μικρότερος. Ακόμη και έτσι, η τεχνολογία έχει πολλά παρόμοια πλεονεκτήματα, όπως software refocusing, depth mapping και υπερύψηλης ανάλυσης φωτογραφικές ικανότητες. Δυστυχώς, η Tessera αγόρασε την εταιρεία το 2016, αλλά η ιδέα μπορεί να έχει ριζώσει για τα καλά στη Nokia.

Η Zeiss, που αποτελεί τον συνεργάτη της Nokia στο τομέα των καμερών έχει πολλές πατέντες για  switchable zoom design αλλά δεν έχουμε ακούσει πολλά όσον αφορά τους πολλαπλούς φακούς. Επίσης, η FIH Mobile, η οποία ανήκει στην Foxconn, κατασκευάζει συσκευές της Nokia και μάλιστα επένδυσε στο Light πίσω στο 2015, δίνοντας άδεια για χρήση της τεχνολογίας. Αν θεωρήσετε ότι υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του leak της Nokia και του Light smartphone που βλέπετε στην αρχική φωτογραφία δεν είστε λάθος. Η Foxconn είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ των δυο. Θα μπορούσε αυτό το Nokia smartphone να είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του Light αργότερα φέτος;

Η υπερύψηλης ανάλυσης φωτογραφία δεν είναι ένα νέο concept. Το 2014, το Oppo Find 7 χρησιμοποιούσε μια παρόμοια ιδέα και το Hydrid Zoom της Huawei ενημερώθηκε για να λειτουργεί με πολλαπλές κάμερες. Ιστορικά, το πρόβλημα της τεχνολογίας είναι οι υψηλές απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και κατανάλωση ενέργειας. Αλλά με τα σύγχρονα smartphones να ενσωματώνουν πιο ισχυρούς image signal processors και neural networking, αυτά τα προβλήματα είναι λιγότερο σημαντικά. Υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, οπτικό zoom και παραμετροποιήσιμα bokeh effects συμπληρώνουν τη λίστα των απαιτήσεων από ένα σύγχρονο smartphone και οι τεχνολογίες πολλαπλών καμερών μπορούν σίγουρα να πετύχουν αυτές τις ποιότητες. Αντί της χρήσης dedicated καμερών για πρόσθετα features, ο συνδυασμός πολλαπλών καμερών για πιο προηγμένες δυνατότητες, είναι μάλλον το μέλλον της φωτογραφίας στα smartphones.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.