Αρκετές φορές, πολίτες αστρονόμοι, βοηθούν την NASA στον εντοπισμό αντικειμένων στο διάστημα. Αυτό έγινε και τώρα, με τους ερασιτέχνες αστρονόμους να ανακαλύπτουν ένα αντικείμενο που ταξιδεύει στον Γαλαξία μας με ταχύτητα 1.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα και ετοιμάζεται να εκτοξευτεί έξω από τον Γαλαξία μας, στον διαγαλαξιακό χώρο.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μέλη του προγράμματος Backyard Worlds: Planet 9. Ανακάλυψαν το αντικείμενο, που πρόσφατα φάνηκε και από το τηλεσκόπιο NEOWISE, που αποσύρθηκε πρόσφατα. Οι επιστήμονες-πολίτες, Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle και Dan Caselden, εντόπισαν το αντικείμενο CWISE J124909.08+362116.0 πριν μερικά χρόνια και τώρα η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε μέσα από την μελέτη που δημοσιεύθηκε, στην οποία αναφέρονται σαν συν-συγγραφείς.

«Δεν μπορώ να περιγράψω το επίπεδο ενθουσιασμού», δήλωσε ο Kabatnik σε δήλωσή του. «Όταν είδα για πρώτη φορά πόσο γρήγορα κινείται, ήμουν πεπεισμένος ότι πρέπει να έχει ήδη αναφερθεί».

Το CWISE J1249 ταξιδεύεει στον Γαλαξία με περίπου 1.6 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα. Ξεχωρίζει όμως και για τη μικρή του μάζα, που δυσκολεύει την κατάταξή του ως ουράνιο αντικείμενο. Θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι χαμηλής μάζας ή αν δεν συντήξει σταθερά υδρογόνο στον πυρήνα του, θα θεωρηθεί καφέ νάνος, τοποθετώντας το κάπου ανάμεσα σε έναν αέριο γίγαντα πλανήτη και ένα αστέρι.

Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει δύο θεωρίες για το γιατί ταξιδεύει τόσο γρήγορα: Είτε ήταν συνοδός ενός λευκού νάνου και εκτοξεύτηκε με μεγάλες ταχύτητες από μια έκρηξη σουπερνόβα, είτε ήταν μέρος ενός σμήνους άστρων που συγκρούστηκε με ένα ζεύγος μαύρων τρυπών και εκτοξεύτηκε με τεράστια δύναμη.

«Όταν ένα αστέρι συναντά μια διπλή μαύρη τρύπα, η πολύπλοκη δυναμική αυτής της αλληλεπίδρασης τριών σωμάτων μπορεί να πετάξει το αστέρι έξω από το σφαιρωτό σμήνος», εξήγησε ο Kyle Kremer του UC San Diego.

Με έναν τρόπο οι ερευνητές μπορούν να δουν τι είναι τελικά και αυτός είναι να μελετήσουν την σύνθεση του αντικειμένου. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουν πως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και άλλα μέταλλα, γεγονός που υποδηλώνει πως είναι κάτι αρχαίο στο σύμπαν μας.

Τα μυστικά του εσωτερικού πυρήνα της Γης αποκαλύπτονται

Τα βαρέα μέταλλα στο σύμπαν, δημιουργήθηκαν μετά από την σύντηξη στα πρώτα αστέρια και γέμισαν το Σύμπαν, όταν αυτά τα στοιχεία εκτοξεύτηκαν μέσω των πρώτων εκρήξεων supernova. Η χαμηλή περιεκτικότητα του αντικειμένου σε βαρέα μέταλλα, υποδηλώνει πως θα μπορούσε να είναι από τις πρώτα αστέρια του Σύμπαντος, που όμως δεν άναψαν ποτέ!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.