Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα σημαντικό βήμα, ποινικοποιώντας την παραγωγή και τη διάδοση εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς και αντίστοιχα ψεύτικου περιεχομένου.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας ώστε να συμβαδίζει με την τεχνολογική πρόοδο, καθιστώντας τη δημιουργία τέτοιου περιεχομένου ποινικά κολάσιμο αδίκημα στην ΕΕ.

Η κίνηση αυτή αντανακλά τη δέσμευση της ΕΕ να προστατεύσει τα παιδιά από την εκμετάλλευση και να αποτρέψει την εκ νέου θυματοποίηση των επιζώντων της κακοποίησης.

Φαίνεται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία στοχεύει στην ανταλλαγή γραφικών εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη (AI) και περιλαμβάνουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, πορνό εκδίκησης, και κατασκευασμένο περιεχόμενο αντίστοιχης φύσης.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ έως τα μέσα του 2027, ανταποκρίνεται σε ανησυχητικά περιστατικά, όπως η κυκλοφορία ψεύτικων εικόνων της Taylor Swift που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθετα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής μετάδοσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της κατοχής/ανταλλαγής “εγχειριδίων παιδεραστίας”, αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση της κακοποίησης, την ευαισθητοποίηση, την υποστήριξη των θυμάτων, και τον εξορθολογισμό των μηχανισμών αναφοράς.

Ενώ οι προσπάθειες της ΕΕ βασίζονται σε προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως το σχέδιο νομοθεσίας του Μαΐου 2022, οι συζητήσεις γύρω από την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των παιδιών και της ιδιωτικής ζωής συνεχίζονται.

Οι νομικές επιπτώσεις που περιβάλλουν τον ρόλο της AI στην παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονται υπό εξέταση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισχυρούς ποινικούς νόμους.

Παρά την αξιέπαινη πρόοδο, εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις όσον αφορά τον περιορισμό της ευρείας διάθεσης εργαλείων AI και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας που συνδέεται με την παραγωγή καταχρηστικού και κατασκευασμένου περιεχομένου από τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.