Μια Αυστραλιανή ομάδα αστρονόμων δημιούργησε έναν εξειδικευμένο τρόπο για να εντοπίζει ραδιοσήματα στο διάστημα. Οι ειδικοί μελέτησαν φωτεινές λάμψεις ενέργειας που εμφανίζονται ξαφνικά και μετά εξαφανίζονται σχεδόν το ίδιο γρήγορα.
Το νέο αυτό σύστημα δοκιμάστηκε στο κόμβο Curtin University του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) και μπορεί να διακρίνει σπάνια σήματα ανάμεσα σε τεράστιες ροές δεδομένων. Οι επιστήμονες συχνά αναφέρονται σε αυτές τις εκρήξεις ως γρήγορες ραδιοεκρήξεις, οι οποίες είναι έντονα ραδιοκύματα που μπορούν να απελευθερώσουν τόση ενέργεια σε μια στιγμή όσο ο Ήλιος σε μια μέρα. Οι ειδικοί μελετούν αυτές τις λάμψεις από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 2007.
Το νέο σύστημα ανάλυσης CRACO βοήθησε την ομάδα να ανιχνεύσει δύο από αυτά τα γρήγορα ραδιοσήματα στην πιλοτική λειτουργία τους. Το σύστημα εντόπισε επίσης δύο αστέρια νετρονίων που εκπέμπουν σποραδικά. Οι ειδικοί εντόπισαν επίσης περισσότερες από είκοσι επιπλέον γρήγορες ραδιοεκρήξεις. Το σύστημα CRACO περιλαμβάνει μια συλλογή ισχυρών υπολογιστών και επιταχυντών και αναλύει τρισεκατομμύρια pixel πληροφοριών που λαμβάνονται από τηλεσκόπια που συνδέονται με το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP. Το ASKAP είναι μια σειρά από κεραίες στη Δυτική Αυστραλία που σαρώνει μεγάλες περιοχές του ουρανού για να εντοπίσει ραδιοσήματα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μεταβατικά μακροχρόνια σήματα, τα οποία απενεργοποιούνται και ενεργοποιούνται σε απρόβλεπτα διαστήματα. Αυτή η ακανόνιστη συμπεριφορά τους καθιστά δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς σύστημα που μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς για αλλαγές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε δισεκατομμύρια έτη φωτός και μπορεί να βοηθήσει στη χαρτογράφηση κοσμικών δομών που κατά τα άλλα είναι αόρατες. Με αυτό το τρόπο όταν καθορίζεται η θέση μιας έκρηξης, οι αστρονόμοι μπορούν να συγκρίνουν αυτό το σημείο με οπτικά δεδομένα. Εάν εντοπίσουν έναν γαλαξία εκεί, αυτό υποδηλώνει πιθανές διεργασίες που τροφοδοτούν τις εκρήξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ερευνητές θέλουν να ρυθμίσουν την ταχύτητα του CRACO ώστε να μπορεί να σαρώνει 1.000 φορές κάθε δευτερόλεπτο. Αυτός ο ρυθμός θα μπορούσε να αποκαλύψει εκρήξεις που είναι πολύ σύντομες ή σπάνιες. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την υιοθέτηση πιο προηγμένης μηχανικής ραδιοαστρονομίας. Τέλος τα δεδομένα του CRACO θα αρχειοθετηθούν και θα κοινοποιηθούν, ώστε οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο να μπορούν να διερευνήσουν τα σήματα αυτά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Publications of the Astronomical Society of Australia.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.