Η πρόβα τζενεράλε πριν την προσσελήνωση του ανθρώπου στη Σελήνη, ήταν το πρόγραμμα Apollo 10, της NASA. Μέχρι τότε, η προσέγγιση της NASA για την προσεδάφιση στο φεγγάρι, ήταν σταδιακή. Το Apollo 7 βρέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη, τον Οκτώβριο του 1968, ενώ δύο μήνες μετά, το Apollo 8, πέταξε με το ίδιο σκάφος στο φεγγάρι, ώστε να είναι σίγουρη η NASA, πως το πλήρωμα μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από τη σεληνιακή τροχιά, χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Τον Μάρτιο του 1969, ήρθε το Apollo 9 που πραγματοποίησε μια προσομοιωμένη σεληνιακή αποστολή προσσελήνωσης, στην ασφάλεια της γήινης τροχιάς. Τέλος, φθάνουμε στο Apollo 10, που μπορεί να μην άγγιξε ποτέ την επιφάνεια της Σελήνης, όμως έσπασε ένα ρεκόρ που δεν έχει ξεπεράσει κανείς μέχρι σήμερα. Το σκάφος έπιασε τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει ταξιδέψει ποτέ άνθρωπος.
Οι αστροναύτες Thomas Stafford, John Young και Eugene Cernan έφτασαν σε ταχύτητα 39,897 χλμ/ώρα επιστρέφοντας από το οκταήμερο ταξίδι τους στις 26 Μαΐου 1969. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει ταξιδέψει ποτέ άνθρωπος και καμία από τις επερχόμενες αποστολές Apollo δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.
Ο αστροναύτης Stafford και ο Cerman, μπήκαν στη σεληνάκατο και τέθηκαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση 14.000 χιλιομέτρων, από την επιφάνειά του. Ο John Young περπάτησε αργότερα στο φεγγάρι ως μέλος της αποστολής Apollo 16 και ο Cernan με το Apollo 17.
Άλλα ρεκόρ ταχύτητας, αν και εντυπωσιακά, δεν πλησιάζουν καν το Apollo 10. Το ρεκόρ ταχύτητας ξηράς, το οποίο σημειώθηκε το 1997 από ένα αυτοκίνητο Thrust SuperSonic Car, είναι 1227 χλμ/ώρα. Εν τω μεταξύ, ένα γεράκι πετρίτης που κάνει βουτιά μπορεί να φτάσει ταχύτητες 321 χλμ/ώρα γεγονός που το καθιστά το ταχύτερο ζώο στον κόσμο.
Η δωρεάν ρύθμιση που θωρακίζει την σταθερή Cosmote! Πως το κάνεις
Το μέσο εμπορικό αεροσκάφος ταξιδεύει με ταχύτητα 960 χλμ/ώρα, που είναι η ταχύτερη ταχύτητα που θα αναπτύξουν ποτέ οι περισσότεροι από εμάς. Και το αεροπλάνο, λοιπόν, καλό είναι. Μέχρι εκεί.
Τα κοντά 40.000 χιλιόμετρα την ώρα, είναι μια ασύλληπτη ταχύτητα που πιθανότατα δύσκολα θα ξεπεράσουμε ξανά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.