Μέσα στον Μάιο η Γη δέχθηκε μεγάλες ηλιακές καταιγίδες, που δημιούργησαν το λαμπερό Βόρειο Σέλας, που άρχισε να εμφανίζεται και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη, ως Σέλας. Αυτό που προκαλεί αυτά τα πολύχρωμα και φωτεινά χρώματα στον νυχτερινό ουρανό, είναι η ενέργεια από τις ηλιακές εκλάμψεις. Η ενέργεια, όταν μπαίνει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, μεταφέρεται στα μόρια της ατμόσφαιρας και κάνει τα μόρια να φέγγουν. Τώρα, διανύουμε το αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου 11 ετών, με την δραστηριότητα στο αστέρι αν είναι στο μέγιστο. Οι τελευταίες ηλιακές εκλάμψεις προέρχονται από ένα γιγαντιαίο σκοτεινό σημείο στον ήλιο, που ονομάζεται ηλιακή κηλίδα.

Καθώς η ήλιος περιστρεφόταν, το σημείο όπου βρίσκεται η ηλιακή κηλίδα απομακρυνόταν από εμάς, κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου. Τώρα όμως επιστρέφει και ο αστροφωτογράφος Android McCarthy φωτογραφίζει αυτή την κολοσσιαίας δυναμική ζώνη. Αυτή η τεράστια ηλιακή κηλίδα, ονομάζεται “Περιοχή 3664” και έχει μέγεθος περίπου 15 διαμέτρους Γης!

“WOW! Αυτή είναι η ίδια ενεργή περιοχή που προκάλεσε αυτό το σέλας πριν από μερικές εβδομάδες”, δήλωσε ο McCarthy. “Έχει τελειώσει την περιστροφή γύρω από το πίσω μέρος του ήλιου και είναι έτοιμο να προκαλέσει όλεθρο. Αυτός είναι ο απόηχος της χθεσινής έκρηξης της κατηγορίας X».

Η εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι η ισχυρότερη κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων. Αυτές είναι τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Το ότι ο ήλιος παράγει ακόμα ισχυρές εκλάμψεις, σημαίνει πως σύντομα ενδέχεται να υπάρξουν ηλιακές καταιγίδες, ανάλογα με το που θα χτυπήσουν οι επερχόμενες ηλιακές εκτοξεύσεις μάζας. Ο Ήλιος παράγει επίσης και τα CMEs, δηλαδή εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας. Κατά τα CMEs, ο ήλιος εκτοξεύει μια μάζα υπερ-καυτού αερίου (πλάσμα). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κομμάτι του Ηλίου στο διάστημα. Αυτή η μάζα του Ήλιου, όταν φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργεί το Βόρειο Σέλας.

Όταν προσκρούουν στη Γη, τα ηλιακά σωματίδια μπορούν να παγιδευτούν από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, ταξιδεύοντας στους πόλους και συγκρούοντας με τα μόρια και τα σωματίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρά μας . Στη συνέχεια, αυτά τα ατμοσφαιρικά σωματίδια θερμαίνονται και λάμπουν.

ηλιακή κηλίδα
Πλάνα από την επιφάνεια του Ήλιου όπως την κατέγραψε ο McCarthy

Οι ηλιακές κηλίδες φαίνονται σε εμάς σκοτεινές, επειδή είναι περιοχές στην ηλιακή επιφάνεια με μικρότερη θερμοκρασία, περίπου 3600 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι κηλίδες σχηματίζονται στα σημεία που το μαγνητικό πεδίου του Ήλιου είναι ισχυρό, κρατά την θερμότητα από αυτά σημεία της επιφάνειας.

Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι «γραμμές μαγνητικού πεδίου κοντά στις ηλιακές κηλίδες συχνά μπερδεύονται, διασταυρώνονται και αναδιοργανώνονται», εξηγεί η NASA. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές ηλιακές εκλάμψεις ή CME.

Chang’e 6: Η Κίνα γράφει ιστορία στη πιο μυστηριώδη πλευρά της Σελήνης!

Όμως, η όλη διαδικασία δεν είναι απλά μια μεγάλη λάμψη. Μπορεί να επηρεάσει τις ηλεκτρικές και τηλεπικοινωνιακές συσκευές της Γης, αν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.

ηλιακή κηλίδα
Η ηλιακή κηλίδα από το τηλεσκόπιο του McCarthy

Κατά τη διάρκεια των ηλιακών καταιγίδων του Μαΐου, πολλά γεωργικά τρακτέρ που εξαρτώνται από GPS, βγήκαν εκτός σύνδεσης. Το 2003, αρκετές αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν τα δρομολόγιά τους, με τεράστιο κόστος, ώστε να αποφύγουν την ηλιακή καταιγίδα, κάτι που θα προκαλούσε διακοπή στις επικοινωνίες.

Το 2024 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πολύ έντονες ηλιακές καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες θα προκαλέσουν Σέλας σε διάφορες περιοχές της Γης και όχι μόνο στον Βόρειο Πόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.