Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε το πρώτο στο είδος του προηγμένο όπλο Laser, που μπορεί να χτυπήσει στόχους με απίστευτη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο επένδυσε 100 εκατομμύρια λίρες στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας, του Υπουργείου Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα σύστημα ενεργειακών όπλων, που κατευθύνεται με laser και δοκιμάστηκε με επιτυχία στη περιοχή Hebrides Range στην Σκωτία.

Το βίντεο από τις δοκιμές αποχαρακτηρίστηκε και πλέον μπορούμε να το δούμε και εμείς, με το όπλο να δοκιμάζεται σε στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός Drone Banshee.

Πως λειτουργεί όμως; Το όπλο που ονομάζεται DragonFire είναι το πρώτο όπλο ριπών υψηλής ενέργειας laser, εναντίον εναέριων στόχων.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δημιουργήσει μια ακτίνα laser υψηλής ενέργειας, που φτάνει σε πολύ μακρινούς στόχους, ακαριαία με την ταχύτητα του φωτός. Η ακτίνα του laser είναι τόσο δυνατή που μπορεί να κόψει στην μέση τον στόχο της, δημιουργώντας προβλήματα στα αεροσκάφη, ώστε να καταρριφθούν.

Στην σελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται: «Η ακρίβεια που απαιτείται είναι ισοδύναμη με το να χτυπήσετε ένα νόμισμα 1 λίρας από ένα χιλιόμετρο [πάνω από μισό μίλι] μακριά».

«Το βεληνεκές του DragonFire είναι ταξινομημένο, αλλά είναι ένα όπλο οπτικής επαφής και μπορεί να εμπλακεί με οποιονδήποτε ορατό στόχο.»

Φυσικά μπορεί να ακολουθεί κινούμενους στόχους, είτε είναι εναέριοι, είτε είναι θαλάσσιοι, με μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα είναι ικανό να πετύχει και να καταρρίψει βλήματα και όλμους, κάτι που φάνηκε στις δοκιμές.

Ο Ben Madisson της Dstl προσθέτει, σύμφωνα με το Forces.net: «Τα drones είναι ένα πραγματικά καλό παράδειγμα των ειδών στόχων στους οποίους ένα όπλο λέιζερ θα ήταν πολύ αποτελεσματικό, και σίγουρα στις επιδείξεις μας, τα drones είναι ένας από τους στόχους που έχουμε πετύχει συμμετείχε σε πολλές περιπτώσεις σε πραγματικά χρήσιμα εύρη».

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ανέφερε σε δήλωσή του ότι «τα όπλα αιχμής έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον χώρο της μάχης» «μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά» καθώς και «μειώνοντας τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών».

Το λέιζερ είναι επίσης πολύ πιο αποδοτικό από τα άλλα όπλα, καθώς κοστίζει το «ισοδύναμο με τη χρήση κανονικού θερμαντήρα για μόλις μία ώρα» για να πυροδοτήσει «για 10 δευτερόλεπτα».

Cosmote: Μειώσεις τιμών σε σταθερή και κινητή!

Το DragonFire έχει την «δυνατότητα να είναι μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε ορισμένες εργασίες που εκτελούν επί του παρόντος οι πύραυλοι».

Η κυβέρνηση σημειώνει: “Το κόστος λειτουργίας του λέιζερ είναι συνήθως μικρότερο από 10 £ (12,79 $) ανά βολή.”

Το Forces.net αναφέρει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.