Σημαντικές αλλαγές θα έχουμε στη διαδικασία έκδοσης και κατασκευής πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα για τη διαχείριση αυτών.
Οι σχετικές διατάξεις τέθηκαν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση την 1η Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Νέα κίνητρα άμεσων ξένων επενδύσεων, αναδιάρθρωση διεύθυνσης άμεσων ξένων επενδύσεων και λοιπές διατάξεις» και συγκεκριμένα οι αλλαγές περιγράφονται στο Άρθρο 38 Ψηφιακό σύστημα και μητρώο κατασκευαστών πινακίδων – Προσθήκη άρθρου 94Α στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ένα εντελώς νέο πλαίσιο για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνουν την κατασκευή των πινακίδων, ενώ εισάγεται και η δυνατότητα ο οδηγός να επιλέξει αριθμό πινακίδας που επιθυμεί να έχει, αν και θα πρόκειται για μια χρεώσιμη διαδικασία, η οποία θα απαιτεί την πληρωμή ειδικού παραβόλου.
Όλα τα στάδια σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα
Το νέο μοντέλο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά σχεδόν όλα τα στάδια της διαδικασίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραγγελία των πινακίδων, η πληρωμή, η κατασκευή και η αποστολή, η χορήγηση και η παραλαβή, αλλά και η αντικατάστασή τους. Διαχειριστής του συστήματος θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η αρχική πρόβλεψη φαίνεται να αφορά πινακίδες για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και μοτοσικλέτες, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες οχημάτων, εκτός φυσικά όσων εξαιρούνται ρητά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ανοικτό μητρώο για τους κατασκευαστές
Μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή αφορά την ίδια την αγορά της κατασκευής πινακίδων. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο προβλέπει τη δημιουργία ανοικτού μητρώου κατασκευαστών, όπου σε αυτό θα μπορούν να εγγράφονται νομικά πρόσωπα που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις μετά από δημόσια πρόσκληση. Όταν το νέο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία, οι πινακίδες που διατίθενται μέσω αυτού θα κατασκευάζονται αποκλειστικά από εγγεγραμμένους κατασκευαστές.
Από την άλλη πλευρά, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε αριθμό πινακίδας, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει παράβολα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για την δυνατότητα επιλογής αριθμού. Θα πρόκειται δηλαδή για μια χρεώσιμη διαδικασία, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία ενός πιο οργανωμένου συστήματος διαχείρισης πινακίδων.