Έχουν υπάρξει αναφορές ότι τα iPhone 13 θα μπορούσε να υποστηρίζουν δορυφορική επικοινωνία LEO (low-earth-orbit), επιτρέποντας στους χρήστες να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής.

Φαίνεται ότι όντως τα επερχόμενα smartphones της Apple θα έχουν αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Στις τελευταίες αναφορές έχουμε μία που λέει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα πουλάει μοντέλα με αυτή τη δυνατότητα μόνο σε συγκεκριμένες αγορές. Σύμφωνα με τις αναφορές, η δορυφορική λειτουργία έκτακτης ανάγκης θα λειτουργήσει μόνο σε περιοχές που δεν έχουν κάλυψη από δίκτυα κινητής και θα είναι διαθέσιμη σε λίγες μόνο χώρες. Παρόλο που η Apple οραματίζεται να αναπτύξει δικό της σύστημα δορυφόρων και να διαθέσει τη δορυφορική επικοινωνία σε περισσότερες αγορές, αυτό απέχει χρόνια.

Έχει διευκρινιστεί περαιτέρω ότι δεν υπάρχει τρόπος τα iPhone 13 να χρησιμοποιηθούν ως δορυφορικά τηλέφωνα για πραγματοποίηση κλήσεων οπουδήποτε στον κόσμο δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας. Αυτό ίσως είναι δυνατό στο μέλλον. Η προσθήκη μιας τέτοιας δυνατότητας απαιτεί ειδικό υλικό το οποίο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Επίσης θέλει επιπλέον έρευνα και ανάπτυξη σε επίπεδο σχεδιασμού. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος παραγωγής, άρα και την τιμή πώλησης. Εκτός ότι θα προκαλέσει διαμάχη μεταξύ Apple και παρόχων.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η Apple θα μπορούσε να προσφέρει δύο πιθανές χρήσης αυτής της λειτουργίας, ακόμα και στα iPhone 13. Πρώτα έχουμε τη μετάδοση σύντομου κειμένου έκτακτης ανάγκης και μετά έχουμε την αποστολή σημάτων κινδύνου SOS, αρχικά μέσω iMessage, για την επικοινωνία είτε με μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης είτε με στενούς φίλους χωρίς τη χρήση σήματος κινητής τηλεφωνίας, κατά τη διάρκεια κρίσης, σε αεροπορικό δυστύχημα ή πλοίο που βυθίζεται, και άλλα. Βέβαια αυτό θα επεκταθεί στο μέλλον σε τηλεφωνικές κλήσεις και πιο ευρεία χρήση.

Όπως και να έχει, η επικοινωνία με δορυφορική σύνδεση θα είναι σχετικά αργή. Η λήψη ενός μικρού μηνύματος μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα ή δύο λεπτά και θα απαιτεί το τηλέφωνο να είναι σε εξωτερικό χώρο για να έχει επικοινωνία με τους δορυφόρους. Τα iPhone 13 αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα τον Σεπτέμβριο και δεν έχουμε ακόμη βρει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αν η Apple θα παρουσιάσει αυτή τη δυνατότητα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.