Μια αποστολή στον Άρη αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα δομή θαμμένη κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η δομή έχει την εμφάνιση τεράστιων πολύγωνων και μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την δομή του πλανήτη και την δημιουργία του.

Η αποστολή είναι από την Κίνα, με το rover Zhurong και ανακάλυψε 16 δομές, που αναλύονται αυτή τη στιγμή από τους επιστήμονες. Το Zhurong είναι η πρώτη αποστολή της Κίνας στον Άρη και αυτή τη στιγμή εξερευνάει την περιοχή Utopia Planitia, τον μεγαλύτερο κρατήρα στην επιφανεί του Άρη.

Τα ραντάρ του rover βρήκαν τις δομές στα 35 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και εξέτασαν την παρουσία των δομών σε απόσταση 1.9 χιλιομέτρων, από το σημείο που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Τι είναι αυτές οι δομές όμως;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας, πιθανότατα σχηματίστηκαν από την ψύξη και απόψυξη του πλανήτη, που είναι και η αιτία δημιουργίας ρωγμών στο έδαφος, όταν αυτό το σημείο βρισκόταν στην επιφάνεια. Στην συνέχεια οι ρωγμές θάφτηκαν από τους ανέμους και την σκόνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Γη.

Δομές Άρη

Προηγούμενα στοιχεία από την περιοχή, έδειχναν πως οι πλημμύρες στην λεκάνη του κρατήρα πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιούργησαν εκτοπισμό ιζημάτων, που έθαψαν τις δομές σε τόσο μεγάλο βάθος. Πρακτικά, η πλημύρα από την εποχή που ο πλανήτης είχε νερό, έφερε λάσπη και χώμα που έθαψε τις ρωγμές στον τότε φλοιό του πλανήτη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις θερμικές φάσεις που έχει περάσει ο πλανήτης, είναι το επικρατέστερο σενάριο για την δημιουργία αυτών των δομών κάτω από το έδαφος.

Δομές Άρη
Τα πολυγωνικά επιφανειακά μοτίβα στον Άρη

Τι μπορούμε όμως να μάθουμε από αυτό; Κάτι πολύ σημαντικό, από ότι φαίνεται. Αυτή η διαδικασία υποδηλώνει πως ο πλανήτης είχε μια ποικίλη ατμόσφαιρα, που είναι υπεύθυνη για την διαδικασία ψύξης και απόψυξης της περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές. Κοιτάζοντας τις δομές θαμμένες βαθιά κάτω από τη γη μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε θεωρίες για το περιεχόμενο της ατμόσφαιρας όχι μόνο εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Δεν είναι απλά καταπληκτική η επιστήμη;

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν:

«Σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη (~ 25° Β), το πολυγωνικό έδαφος, το οποίο φαίνεται ότι έχει σχηματιστεί πιθανότατα από ρωγμές θερμικής συστολής, συνιστά επιτακτικό λόγο για την υψηλή λοξότητα του πρώιμου Άρη. Η υποεπιφανειακή δομή με τα υλικά κάλυψης που επικαλύπτουν το θαμμένο παλαιο-πολυγωνικό έδαφος υποδηλώνει ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη παλαιοκλιματική μεταμόρφωση λίγο καιρό μετά».

Δομές Άρη

Βέβαια η ύπαρξη νερού στον Άρη, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ζωής στα πρώιμα στάδιά του πλανήτη και θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για αυτό, αφού το νερό είναι δομικό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής.

Από την άλλη, ο Άρης δεν έχει τις καλύτερες πιθανότητες για ζωή, σε σχέση με άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όμως οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές. Υψηλότερες πιθανότητες συναντάμε στην Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της NASA για αναζήτηση ζωής στους ωκεανούς της. Αν τα τεράστια βάθη των δικών μας ωκεανών φιλοξενούν πλήθος μορφών ζωής, τότε γιατί να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο και σε άλλους πλανήτες, που έχουν τεράστιες ποσότητες νερού;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.